неділя, 16 травня 2010 16:48

Росія поспішає прихопити український газовий сектор - експерт

Росія поспішає прихопити український газовий сектор - експерт

Народний депутат від Партії регіонів Василь Кисельов зареєстрував у парламенті законопроект N6387, яким пропонує скасувати заборону на операції з газотранспортною системою України.

"Це крок до здачі всього нашого газового сектору Росії, - коментує керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар. - Москва наполегливо рухається до цієї мети. Спочатку виникла ідея консорціуму по керуванню української ГТС за участю України, Росії і Євросоюзу. Тепер Путін відчув, що може обійтися без Європи. Тому озвучив ідею об'єднання "Газпрому" і "Нафтогазу". За таких обставин Євросоюз сюди не сунеться. До того ж європейські компанії працюють зовсім в іншому правовому полі. Вони не можуть увійти до консорціуму з "Газпромом", бо в Європі розділяють видобуток, транспортування, дистрибуцію газу. Один суб'єкт господарювання не може усім цим займатися. Такі ж правила діятимуть в Україні, якщо вона долучиться до Європейського енергетичного співтовариства. Тому Москва форсує події".

На думку експерта, Україні консорціум вигідний лише у випадку, якщо Європа підтвердить гарантії споживання газу, а Росія - завантаження нашої ГТС. Але таких гарантій вони не дадуть. Нині споживачі ЄС збільшують поставки скрапленого газу з Катару, починають виробляти сланцевий газ. Збільшує видобуток природного газу Норвегія, є перспектива імпорту сланцевого газу із США. У країнах ЄС існує програма "2020" - до 2020 року зменшити на 20 відсотків споживання викопних ресурсів і замінити їх джерелами альтернативної енергії. Тобто Європа має всі інфраструктурні можливості, щоб перейти на альтернативну систему постачання газоресурсів. Це турбує Росію і вона починає форсувати події.

"А наші корумповані чиновники і депутати хочуть використати момент, щоб заробити у свою кишеню, - зазначає Гончар. - Україна позбудеться не тільки "Нафтогазу", а й усього газового сектору. На нашій території проходитимуть труби, перекачуватиметься і добуватиметься газ, але ми будемо, як папуаси, вдовольнятися крихтами з барського столу".

У лютому 2007 року Верховна Рада внесла зміни до Закону "Про трубопровідний транспорт". Згідно з ними забороняються операції з вітчизняною ГТС. Серед них реорганізація (злиття, приєднання, створення спільних підприємств, поділ, виділення, перетворення з передачею майна або іншим способом, передбаченим законодавством), відчуження, передача з балансу на баланс, в концесію, оренду, лізинг, заставу, приватизація, здійснення інших операцій щодо власності державних підприємств магістрального трубопровідного транспорту, НАК "Нафтогаз України", дочірніх та заснованих ним підприємств, газосховищ, а також передача до статутного фонду інших компаній акцій.

Крім того, законом передбачається, що державні підприємства магістрального трубопровідного транспорту, НАК "Нафтогаз України" не можуть бути оголошені банкрутом та ліквідовані за законодавством про банкрутство.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Росія поспішає прихопити український газовий сектор - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути