неділя, 25 квітня 2010 17:27

Росія має платити Україні 5 мільярдів доларів у рік - експерт

Росія має платити Україні 5 мільярдів доларів у рік - експерт

Україні не довелося б поступатися продовженням терміну перебування ЧФ РФ у Криму в обмін на зниження ціни на газ, якби Росія платила по ринковій ціні за орендовані об"єкти.

Таку думку висловив Gazeta.ua керівник проекту ФЛОТ2017 Дмитро Тимчук.

"Якби ми оформили повноцінний договір про оренду землі під об"єкти Чорноморського флоту, то Україні не треба було б торгуватися за газ. Нам би все й так окуповувалося", - вважає Тимчук.

"Чорноморський флот Росії використовує у Севастополі 308 ділянок площею 3328 гектарів – це близько 4 відсотків території Севастополя, - наводить дані МЗС за 2009 рік. - Чимало цих об"єктів розміщені на ділянках, що мають найвищу інвестиційну привабливість. Наприклад, у старому центрі Севастополя сотка землі коштує від 40 до 100 тисяч доларів. А там стоять - поліклініка, штаб, музей Чорноморського флоту, Будинок офіцерів, морська бібліотека, матроський клуб. Крім того, є інформація, що ще 148 гектарів використовуються незаконно. Росія мала би також платити за використання українських об"єктів гідрографії та навігації і за за екологічну шкоду, якої завдає ЧФ", - додає Тимчук.

"Якщо взяти навіть середню ставку оренди на землю і прийняті у світі компенсації за екологію, то Росія мала б віддавати українській стороні не менше як 5 мільярдів доларів на рік. Президент Віктор Янукович домовився про 40 мільярдів доларів у вигляді газу в обмін на продовження оренди на 25 років. При нормальних розрахунках ці гроші ми мали б за 8 років", - переконаний експерт.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Росія має платити Україні 5 мільярдів доларів у рік - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути