четвер, 17 травня 2007 09:45

Росія і США сваряться через Північний полюс

У відносинах між Москвою і Вашингтоном назріває нова розбіжність, цього разу з територіального питання, що безпосередньо зачіпає економічні інтереси обох країн. США і Росія не можуть погодити питання поділу потенційно багатих природними ресурсами шельфу і морів Північного Льодовитого океану.

У вівторок ввечері зампред сенатського комітету США у закордонних справах, сенатор-республіканець Річард Лугар виступив із попередженням про те, що Росія претендує на потенційні запаси нафти і газу в Північному Льодовитому океані і що інтересам США може бути нанесений "прямий збиток", якщо США терміново не ратифікують Конвенцію ООН з морського права від 1982 року і не вступлять в боротьбу за полярні енергоресурси.

Тим часом раніше спеціальна комісія ООН відкинула перший варіант російської заявки, в якому обгрунтовувалася позиція Москви на розділ прилеглих до Північного полюса морів і територій (від межі Росії з Норвегією на Кольському півострові на заході і від краю Чукотки на сході).

Щоб претендувати на розширення меж своєї економічної зони в Арктиці, Росія, яка ратифікувала Конвенцію в 1997 році, повинна науково обгрунтувати, що шельф Північного Льодовитого океану є продовженням Сибірської континентальної платформи.

Хоча масштаби вуглеводневих запасів, що зберігаються в полярних широтах, поки точно не вивчені, йдеться про гігантський потенціал. За даними Всеросійського науково-дослідного інституту геології і мінеральних ресурсів Світового океану (ВНДІ океанології, Санкт-Петербург), в Північному Льодовитому океані за межами 200-мильної економічної зони Росія "з великою часткою ймовірності зможе приростити континентальний шельф на 1,2 млн. квадратних кілометрів з потенційними запасами вуглеводневої сировини в обсязі не менше 9-10 млрд тонн умовного палива", які можуть стати доступнішими протягом зменшення полярної крижаної шапки внаслідок зміни клімату, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Росія і США сваряться через Північний полюс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути