неділя, 09 грудня 2012 13:11

Росія хоче відповісти на візові санкції США більш жорстким законопроектом

Росія хоче відповісти на візові санкції США більш жорстким законопроектом
У Держдумі схиляються до того, щоб прийняти закон, сфокусований на США і в досить жорсткому і розширеному варіанті. Фото: euroua.com

Більшість депутатів Держдуми Росії схиляються до того, щоб прийняти законопроект у відповідь на прийнятий сенатом США закон Магнітського в більш жорсткому варіанті, заявив голова комітету нижньої палати з міжнародних справ Олексій Пушков.

Депутат повідомив, що найближчого тижня питання про реакцію на закон Магнітського обговорюватиметься в Держдумі на більш предметному рівні.

Сенат США ухвалив 6 грудня законопроект про візові санкції відносно росіян, причетних, на думку конгресменів, до порушень прав людини (так званий закон про "список Магнітського"). Тепер законопроект направлено на підпис Бараку Обамі.

"У Державній Думі більшість схиляється до того, щоб прийняти закон, сфокусований на США і в досить жорсткому і розширеному варіанті", - сказав Пушков в ході круглого столу "Росія і мінливий світ", що проходив у рамках зустрічі членів уряду і адміністрації президента з довіреними особами Путіна на виборах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США прийняли візові санкції проти росіян, у РФ обіцяють "жорстку відповідь"

Пушков пояснив, що з боку російських депутатів є два варіанти реакції на закон Магнітського, прийнятий сенатом США.

"Перший варіант - внести поправки до вже існуючого закону про порядок в'їзду в Російську Федерацію та виїзду з РФ... Там є три головні моменти: тим іноземним громадянам, які завдали моральної або матеріальної шкоди громадянам Росії за кордоном, буде заборонений в'їзд до Росії, їх рахунки в російських банках і в закордонних філіях можуть бути арештовані, і може бути накладено ембарго на їхні операції з власністю і будь-які ділові операції", - сказав він.

"Є варіант сфокусувати закон на США і розширити об'єкти його застосування на всіх осіб США, які відповідальні в масових і міжнародно-встановлених порушеннях прав людини за кордоном", - додав депутат.

Нагадаємо, законопроект, схвалений обома палатами американського Конгресу, скасовує поправку Джексона-Веніка, що обмежує торгівлю з Росією. Поправка була введена в 1974 році у зв'язку з порушеннями в СРСР прав людини на еміграцію. Одночасно зі скасуванням поправки Джексона-Веніка вводиться "Закон Магнітського", який накладає санкції на російських держслужбовців, підозрюваних в порушенні прав людини. Підготовка законопроекту була розпочата у відповідь на загибель у 2009 році в московському СІЗО юриста фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського. Працюючи у фонді, Магнітський заявив, що виявив велике розкрадання коштів з російського бюджету, і це, на думку його родичів, колег і правозахисників, стало причиною його арешту і загибелі.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче відповісти на візові санкції США більш жорстким законопроектом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

45

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути