пʼятниця, 07 грудня 2012 06:57

Сенат США схвалив "Закон Магнітського"

Сенат США схвалив "Закон Магнітського"

Верхня палата Конгресу США в четвер, 6 грудня, схвалила законопроект про скасування поправки Джексона-Веніка і введення "Закону Магнітського". Про це повідомляє Reuters.

На підтримку законопроекту висловилися 92 сенатори, проти проголосували четверо.

У середині листопада аналогічний законопроект був схвалений нижньою палатою Конгресу США. Тепер документ буде відправлений президентові Бараку Обамі, який, як очікується, підпише його до кінця 2012 року.

Законопроект, схвалений обома палатами американського Конгресу, скасовує поправку Джексона-Веніка, що обмежує торгівлю з Росією. Поправка була введена в 1974 році у зв'язку з порушеннями в СРСР прав людини на еміграцію.

Одночасно зі скасуванням поправки Джексона-Веніка вводиться "Закон Магнітського", який накладає санкції на російських держслужбовців, підозрюваних в порушенні прав людини. Підготовка законопроекту була розпочата у відповідь на загибель у 2009 році в московському СІЗО юриста фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського. Працюючи у фонді, Магнітський заявив, що виявив велике розкрадання коштів з російського бюджету, і це, на думку його родичів, колег і правозахисників, стало причиною його арешту і загибелі.

Російська влада виступає категорично проти пов'язання скасування поправки Джексона-Веніка з прийняттям "Закону Магнітського". Так, МЗС РФ назвав "недружнім і провокаційним випадом" схвалення цього законопроекту нижньою палатою Конгресу США і пообіцяв вжити жорстких заходів.

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв також розкритикував "Закон Магнітського", назвавши його "недоречним і безглуздим" і пообіцяв "асиметричну і симетричну відповідь" з боку Росії. Які конкретні заходи влада РФ має намір ухвалити у відповідь на "Закон Магнітського", поки не роз'яснюється.

Зараз ви читаєте новину «Сенат США схвалив "Закон Магнітського"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути