вівторок, 15 лютого 2022 11:09

Спецтема: Ворог біля українського кордону

Росія грубо порушила статут ООН - Верховна Рада звернулася до світу

Росія грубо порушила статут ООН - Верховна Рада звернулася до світу
Проголосували всі фракції і групи, крім ОПЗЖ. Фото: Facebook.com/verkhovna.rada.ukraine

Верховна Рада звернулася до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, ПАРЄ, Парламентських Асамблей ОБСЄ, НАТО, урядів і парламентів іноземних держав у зв'язку з ескалацією Російською Федерацією безпекової ситуації навколо України.

Рішення парламент ухвалив у вівторок, повідомляє Gazeta.ua.

За проголосували 326 депутатів.

Підтримали депутати з усіх фракцій і груп, крім ОПЗЖ. Ті не дали жодного голосу за постанову.

У зверненні нагадують про Будапештський меморандум.

"Російська Федерація грубо порушила і продовжує порушувати статут ООН та принципи міжнародного права, а також свої зобов'язання в рамках Будапештського меморандуму, якими вона гарантувала поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України та підтвердила незастосування зброї проти України", - сказав перший заступник голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Григорій Немиря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Путіна безнадійне становище. Але він завдасть багато болю та страждань українському народу" - Піонтковський

"Ця заява має бути одноголосно підтримана, окрім тих людей, які чекають "із хлібом з сіллю", або вже виїхали з території України і вже бачать своє "світле майбутнє" без цієї країни.

Дуже хотілося, щоб ми мали інтструмент позбавлення мандату у таких випадках. Хотіла би звернути увагу виборців, особливої східної і південної України на те, як чинять ваші народні обранці", - сказала перед голосуванням депутатка від "Голос" Соломія Бобровська.

"Очікуємо, що Сполучені Штати Америки, МВФ, наші друзі з "Великої сімки" нададуть достатню макрофінансову допомогу України, щоб ми могли витримати цю важку економічну кризу", - сказав співголова групи "Партія "За майбутнє" Тарас Батенко.

"Один із базових принципів міжнародного права, який закріплений в статуті ООН - заборона погрози силою для вирішення будь-яких міжнародних питань.

Російська Федерація всупереч загальновизнаним принципам міжнародного права відверто погрожує силою суверенній, незалежній Україні", - заявив депутат від "Слуга народу" Федір Веніславський.

На кордонах України перебувало понад 120 тис. російських військових, повідомляв у понеділок головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Україна сьогодні сильна, як ніколи, звертався до громадян президент Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «Росія грубо порушила статут ООН - Верховна Рада звернулася до світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути