вівторок, 15 лютого 2022 10:05

Спецтема: Ворог біля українського кордону

"У Путіна безнадійне становище. Але він завдасть багато болю та страждань українському народу" - Піонтковський

Українське керівництво ніколи не прийме шантаж російського президента Володимира Путіна щодо легалізації тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Це означає, що війна з Росією триватиме. Але на відміну від попередніх восьми років цього конфлікту Захід нарешті зрозумів, що справа навіть не в Україні. Щойно він окупує її - слідом будуть інші країни. Але чи піде кремлівський лідер на посилення конфлікту не лише з Україною, а й із Заходом загалом? Чи наважиться на повномасштабне вторгнення на територію України? Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів російський політолог Андрій Піонтковський.

Що відбувається довкола України зараз? Путін шантажує всіх, щоб добитися політичних поступок чи реально готується до військового вторгнення?

- Це одночасно й те, й інше. Він домагається та вимагає від України виконання Мінських угод у московській інтерпретації. Адже Путін хоче легалізувати в українському політичному правовому полі свій військово-терористичний плацдарм - так зване ОРДЛО. Але українське керівництво правду каже, що ніколи на це не піде. Адже це руйнація держави.

Що означає надати особливий статус ОРДЛО? Це надати особливий статус двом військовим корпусам, якими керують російські генерали та офіцери. Зараз туди перекинули бандитів Вагнера (група Вагнера - неофіційне озброєне формування, відоме як приватна військова кампанія. - Gazeta.ua). І Україна має все це легалізувати, щоб бандитські структури спокійно могли пересуватися територією України. Вона ніколи на це не погодиться.

Путін не збирається відповзати. Він планує реалізувати якісь військові акції

Путін вимагав цього двома турами військових хороводів навколо вашої держави, намагаючись максимально підключити Захід до тиску на Україну. Іноді це йому вдавалося. Ось, наприклад, президент Франції Макрон приїхав до вас із ганебною пропозицією про федералізацію України.

Але й українське суспільство, і керівництво твердо стоять на своїй позиції щодо цього питання. І тепер, коли шантаж не вдався, Путін не збирається відповзати. Планує реалізувати якісь військові акції.

Є великий спектр можливих провокацій. Ті ж вагнерівці в ОРДЛО. В Україні також повно російських диверсантів

Ідеться про військове вторгнення?

- Класична військова операція вглиб України з метою окупації та встановлення там маріонеткової влади закінчиться катастрофічно для Росії. Здається, Путін це розуміє. Але це не змушує його відмовлятися від своїх планів. Найближчим часом є велика ймовірність воєнних акцій. Може, й не прямого вторгнення. Є великий спектр можливих провокацій. Ті ж вагнерівці в ОРДЛО, в Україні також багато російських диверсантів. Путін піде на військову ескалацію. Але, певне, його переконали утриматися від великого військового вторгнення.

Для того, щоб окупувати країну, потрібен мільйон військ. Стільки він не має

Тобто Путін справді був готовий піти на повномасштабне вторгнення?

- Для класичного вторгнення та окупації країни тієї кількості військ, що є навколо кордонів з Україною, недостатньо (за західними оцінками, Росія сконцентрувала біля кордонів України вже близько 130 тис. військових. - Gazeta.ua). Для того, щоб окупувати країну, потрібен мільйон військ. Стільки він не має. До того ж зрозуміло, який опір це спричинить з боку України. Про це пишуть навіть військові експерти, які зовсім не ваші друзі.

Путін це зрозумів, але однаково дотримуватиметься підступних методів - обстріли, ракетні обстріли, якась морська блокада. Він піде на всі гидоти, окрім військового вторгнення та спроби окупувати всю Україну. Далі дивитиметься за обставинами.

На Заході просто бояться відкрито визнати, що вони не можуть, їхнє суспільство не дозволить посилати своїх солдатів вмирати в Україні

Чи здатна українська армія дати Путіну гідну відсіч?

- Так. Буде опір від армії, українського суспільства та з допомогою Заходу. Але вони ніколи не посилатимуть свої війська. До речі, саме тому Україну й не приймають до НАТО. А не тому, що вона не виконала якихось критеріїв. На Заході просто бояться відверто визнати, що вони не можуть, їхнє суспільство не дозволить посилати своїх солдатів помирати в Україні. Про яку, до речі, мало хто чув в американській глибинці. Але всю іншу допомогу Захід надаватиме й надає. У Путіна безнадійне становище. Але він завдасть багато болю та страждань українському та російському народу. Кінцем цієї авантюри буде падіння його режиму.

Автор: Facebook Андрія Піонтковського
  Андрій Піонтковський – політолог, публіцист. Є кандидатом фізико-математичних наук. Був в опозиції до російського президента Володимира Путіна, критикував його політику. У вересні 2014 року підписав заяву з вимогою «припинити агресивну аванюуру: вивести з території України російські війська та припинити пропагандистську, матеріальну та військову підтримку сепаратистам на сході України». У лютому 2016 року опублікував статтю «Бомба, яка готова вибухнути». Його звинуватили в екстремізмі, обшукували житло, погрожували судом та ув’язненням. Натякали, що після вбивства опозиціонера Бориса Нємцова може стати наступним. Тому переїхав жити в США.
Андрій Піонтковський – політолог, публіцист. Є кандидатом фізико-математичних наук. Був в опозиції до російського президента Володимира Путіна, критикував його політику. У вересні 2014 року підписав заяву з вимогою «припинити агресивну аванюуру: вивести з території України російські війська та припинити пропагандистську, матеріальну та військову підтримку сепаратистам на сході України». У лютому 2016 року опублікував статтю «Бомба, яка готова вибухнути». Його звинуватили в екстремізмі, обшукували житло, погрожували судом та ув’язненням. Натякали, що після вбивства опозиціонера Бориса Нємцова може стати наступним. Тому переїхав жити в США.

В останній тиждень у Москві вмовляли Путіна відмовитись від війни з Україною, є опір еліт. Але він надзвичайно одухотворений приїхав із Китаю. Ось, що можу зазначити: абсолютно дике хамство в бік України - "терпи, красавица", що перетинає всі межі. І друге - він уперше проговорився про свою стратегію війни із Заходом. Зізнався: так, ми поступаємося Заходу й НАТО, але ми готові застосувати ядерну зброю. А вони після першого нашого ядерного удару злякаються та відступлять. Це означає, що Путін налаштований украй рішуче.

Поки що Україна користується підтримкою Заходу - з нею не впорається

Російська пропаганда перевернула фокус уваги з України на НАТО. До чого готує російське населення?

- Це свідомо, до речі. Зараз ідеться взагалі не про Україну. Що там Україна? Дрібниця якась!" - думають у Москві. - Ми з НАТО воюємо".

Мені здається, Путін зрозумів дві речі: окупувати Україну та поставити там якогось Рабіновича на чолі - неможлива авантюра. І друге - поки Україна має підтримку Заходу - з нею не впорається. Тому треба розв'язувати питання із Заходом. Саме до цього людей готує російська пропаганда.

У зв'язку з нещодавніми численними візитами західних лідерів і дипломатів чи можна зробити висновок, що Україна зараз має безпрецедентну підтримку Заходу?

- Максимальна й історично безпрецедентна підтримка. Пам'ятаєте, що було 2014 року? Усі телефонували Турчинову (Олександр Турчинов, український політик, з 23 лютого до 7 червня 2014-го виконував обов'язки президента України. - Gazeta.ua) і просили не стріляти в жодному разі. Вісім років знадобилося Заходу, щоб зрозуміти: здати Україну - показати свою слабкість. А наступними будуть країни Балтії та інші.

Вісім років знадобилося Заходу, щоб зрозуміти: здати Україну - показати свою слабкість. А наступними будуть країни Балтії

Так, ви можете їм дорікнути, що вони не хочуть воювати. Але таке у них суспільство. Людям важко пояснити, чому їхні сини мають воювати так далеко.

Пів року ми спостерігали боротьбу США. Навколо президента було дві лінії: перша - зрозуміти Росію. І друга - ідеться не лише про Україну, а про Захід загалом. Переміг другий варіант. Тому Захід надаватиме підтримку Україні. І її більш ніж достатньо для відсічі російському агресору.

Американці переоснастили свої ракетні авіаносці боєголовками малої потужності. Щоб відповісти на малі ядерні удари, яких Путін загрожує завдати.

У якій точці ця підтримка зупинить Путіна?

- Він до кінця не розуміє. Але американці навіть переоснастили свої ракетні авіаносці боєголовками малої потужності. Щоб відповісти на малі ядерні удари, яких Путін загрожує завдати. Капітулювати вони не будуть. Відповідатимуть такими ж ядерними ударами, якщо він до цього вдасться.

Яка нинішня Росія загалом?

- Пушкін ще 200 років тому написав: народ мовчить. Але щодо війни він не має жодного ентузіазму. Щодо Криму була хоч якась дещиця підтримки, адже півострів для росіян - особлива історія. То щодо Путіна немає найменшої підтримки. Але він її і не потребує. Для Путіна набагато небезпечніше коливання всередині еліти, заяви військових проти повномасштабної агресії та окупації. Він їх урахував. А все інше він реалізовуватиме далі. Його ідея - перенести нинішній конфлікт у зіткнення з НАТО загалом і змусити капітулювати Альянс, застосувавши ядерну зброю.

В Україні є 10% людей, згодних із Путіним, що вони один народ. Це так звані класичні малороси

В Україні нещодавно запускали тезу про те, що українцям і росіянам треба сідати за стіл переговорів і починати про щось домовлятися.

- В Україні ж є 10% людей, згодних із Путіним, що вони один народ. Це так звані класичні малороси. Але навіть багато росіян на боці української держави. Вони також готові чинити опір, як і етнічні українці. Путін прагнув перевести цей конфлікт на етнічний - між росіянами та українцями. Але це світоглядний конфлікт - між прихильниками орди й прихильниками Заходу. І це метафізична поразка Путіна - йому не вдалося цей конфлікт перевести в цю площину.

Пекін зацікавлений у зіткненні Росії лише на рівні НАТО. У нього величезний виграш у будь-якому випадку

Колишній речник тристоронньої контактної групи Олексій Арестович нещодавно сказав, що найближчі два тижні будуть вирішальними для України. За його словами, Путіну дали ляпаса що на Заході, що на Сході.

- На Сході це зробили елегантніше - усміхаючись, з усім погоджуючись і навіть підписавши якусь декларацію. Пекін зацікавлений у сутичці Росії на рівні НАТО. У нього величезний виграш у будь-якому разі.

Припустимо, що Захід здався, ослаб і відмовився від підтримки України. Наступного дня Пекін захопить Тайвань (Тайвань - невелика острівна держава за 180 км на схід від Китаю, чию територію в Пекіні вважають своєю. - Gazeta.ua). Він дивиться на ситуацію з Україною, як на репетицію захоплення Тайваню. Якщо США покажуть слабкість - обвалиться вся підтримка. Усі їхні потенційні союзники в Азії, які теж бояться Китаю, та й на самому Тайвані побачать, якщо Америка не змогла підтримати Україну, то тим більше їх не підтримає.

У разі провалу путінської операції, перемоги України та падіння путінського режиму, у Росії виникне справжній хаос

У разі провалу путінської операції, перемоги України та падіння путінського режиму, у Росії виникне справжній хаос. Тоді Пекін скористається ситуацією, щоб відхопити величезний шматок Сибіру - від Тихого океану до озера Байкал. Ці території, які царська Росія відібрала в ХІХ столітті, Китай вважає споконвічно своїми. У будь-якому разі вони мають величезний приз - Тайвань або Сибір. Тому тільки підштовхуватимуть Путіна.

Захід мобілізувався. Є кілька вельми важливих держав, які готові надавати Україні серйозну підтримку. Це США, Туреччина, Велика Британія, Польща. Ну а Макрон і Шольц (Олаф Шольц - канцлер Німеччини. - Gazeta.ua) бігатимуть між Москвою та Києвом, пропонуючи вам федералізацію. Але їх скоро зневажатимуть що в Москві, що в Києві.

Зараз ви читаєте новину «"У Путіна безнадійне становище. Але він завдасть багато болю та страждань українському народу" - Піонтковський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути