вівторок, 04 серпня 2009 14:39

РНБО відреагувала на заяву нового генсека НАТО про неготовність України

РНБО відреагувала на заяву нового генсека НАТО про неготовність України
У Раді національної безпеки і оборони України заяву нового генсека НАТО Андерса Фога Расмуссена про те, що Україна не виконала умов, необхідних для приєднання до Альянсу, пов"язують із бажанням заморозити розширення Альянсу, повідомило видання Коммерсант-Україна.

"Дана заява пов"язана зі спробою заморозити ситуацію, доки не буде знайдена нова стратегія розвитку НАТО", - цитує видання заступника секретаря РНБО Дмитра Видріна у своїй статті "Україна не пройшла військову підготовку".

"У новій стратегії, - зазначив Видрін у коментарі Ъ, - все може виглядати зовсім інакше, ніж рік або два тому. Тож зараз натовські чиновники зволікають, щоб зрозуміти, як далі буде переформатовуватися Альянс, і тоді вже відповідно до нової стратегії створювати нові пропозиції для молодих демократій і країн, які є кандидатами на вступ у НАТО".

Тим часом перший заступник голови парламентського комітету з питань європейської інтеграції Володимир Вечерко (Партія регіонів) заявив, що після заяви нового генсека НАТО Україні настав час відмовитися від ідеї вступу до Альянсу.

"Україна може лише співпрацювати з НАТО і отримувати від цього гроші. Живий приклад - Росія, яка отримує в рік $3,5-4 млрд. прибутку від співпраці з НАТО, а ми - лише головний біль і ганьбу", - заявив виданню Вечерко.

На думку колеги Вечерка по комітету Сергія Шевчука (БЮТ), вчорашні заяви генсека НАТО свідчать про те, що Альянс втратив колишню могутність. "За заграванням із Росією стоїть залежність країн-членів НАТО від поставок енергоносіїв", - зазначив пан Шевчук.

Втім, як зазначив Ъ, жоден із опитаних виданням експертів не зміг сказати, що закид нового генсека на адресу України є необґрунтованим. "Коли таке було, щоб Україна щось виконувала? - здивувався Вечерко. - Так у нас і вступати у НАТО нема із чим - один дизельний підводний човен (Запоріжжя), до якого навіть акумулятор купити не можуть".

"Це серйозний докір на нашу адресу, але докір не для того, щоб ми образилися, а щоб покращили ситуацію", - сказав Шевчук. "НАТО - це спільнота країн, які досягли певного рівня життя. Тому до стандартів Альянсу входить не лише кількість військовослужбовців і технічна оснащеність, але й доволі високі соціальні стандарти, не кажучи вже про політичну стабільність", - зазначив Видрін.

Видання Коммерсант-Україна нагадало, що сказав новий секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен на прес-конференції у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, говорячи про перспективи приєднання до Альянсу України та Грузії. "Моя позиція збігається із рішенням союзників. Дозвольте нагадати, що під час Бухарестського саміту ми одноголосно вирішили, що Україна і Грузія можуть стати членами НАТО у майбутньому, якщо відповідатимуть необхідним критеріям. На нинішньому етапі вони не виконали необхідних умов", - повідомив Расмуссен.

Новий генсек, як зазначило видання, практично повторив слова, сказані колишнім керівником НАТО Яаапом де Хооп Схеффером, який залишаючи цю посаду заявив, що "ні Україна, ні Грузія не готові до цього (вступу в альянс)" і що "саме бажання не дає автоматичного права на вступ".

Зі слів нового генсека, як пише Ъ, випливає, що пріоритетним напрямком для НАТО зараз є зміцнення партнерських відносин із Росією і питання про приєднання України та Грузії до альянсу було відкладене, щоб налагодити відносини із Москвою. "НАТО планує зміцнювати стратегічні відносини з Росією, але Москва повинна поважати суверенітет і цілісність сусідніх держав", - попередив Расмуссен.

Раніше політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач заявив, що Андерс Фог Расмуссен прихильно ставиться до України, але гучних заяв щодо України до закінчення президентських виборів від нього чекати не слід.

Зараз ви читаєте новину «РНБО відреагувала на заяву нового генсека НАТО про неготовність України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути