вівторок, 30 жовтня 2012 12:30

Результатами виборів задоволені фактично всі політичні сили - Кость Бондаренко

Результатами виборів задоволені фактично всі політичні сили - Кость Бондаренко
Кость Бондаренко каже, що вибори показали - в Україні усе добре. Фото: glavcom.ua

Вибори до парламенту можуть розглядатися як праймеріз перед президентськими виборами 2015 року. За їх результатами можна говорити про розстановку сил і основних кандидатів, які будуть змагатися за президентське крісло.

Про це у коментарі Gazeta.ua заявив політолог Кость Бондаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президентські амбіції Симоненка не дадуть йому відкрито співпрацювати з Партією регіонів - політолог

"Кандидат номер один - Віктор Янукович. Йому будуть складати основну конкуренцію Арсеній Яценюк і Віталій Кличко. Будуть балотуватися і Петро Симоненко, і Олег Тягнибок, і чимало мажоритарників", - зазначив політолог.

На його думку, глобально країна після виборів не зміниться, оскільки вона є президентською державою. І результати виборів в парламенті можуть свідчити про якісь стратегічні тенденції, а не про якісні зміни сьогодення. Бо парламент не вносить кандидатуру прем'єра, не формує коаліцію, яка несе відповідальність за уряд. Це все прерогатива президента. Виконавча влада теж перебуває саме під контролем президента.

"На сьогодні в парламенті будуть представляти виборців не лише політичні партії, які значною мірою залежні від своїх апаратів, номенклатурних утворень, а й мажоритарники. Більшість з них є представниками регіональних лобістських груп і регіональних еліт. Тому в даній ситуації політичне життя в країні буде більш насиченим, яскравим і колоритним. Це вибори, які стали великим компромісом в українському суспільстві. Фактично всі політичні сили висловилися про те, що вони перемогли, задоволені виборчим процесом. Таке відбувається вперше в Україні. Вперше також партія влади змогла отримати вотум довіри. Вона набрала більшу кількість голосів і перемогла на виборах. Раніше провладні партії влади завжди програвали. Комуністи, яким пророкували політичне забуття, відродилися і збільшили своє представництво у Верховній Раді. Вперше майже рівним стало представництво крайніх правих і крайніх лівих сил - "Свободи" і КПУ. Відбувся баланс у голосуванні. Все це свідчить про те, що в Україні все гаразд. І, зрештою, поставлено крапку у питанні щодо європейської інтеграції України. Україна витримала іспит на демократичність. І Європа не має тепер шансів говорити, що Україна йде білоруським шляхом", - наголосив Бондаренко.

Він зазначив, що більшість мажоритарників все-таки буде або за владу або провладними сателітами. Проте, опозиція не жаліє, що підтримувала новий закон про вибори. Ніхто не знає, як би склалася ситуація, якби був залишений старий закон про вибори. Тоді б не було мажоритарників, кожен із яких був віп-агітатором за свою політичну силу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибори показали занепад "колективного розуму" української нації

"Згідно із нинішньою Конституцією, коаліція не передбачається. Під кожне голосування може бути сформована своя більшість. І вона буде сформована із Партії регіонів, комуністів і представників бізнес-кіл, які проведуть своїх кандидатів по мажоритарних округах. Більшість нараховуватиме десь 240 чоловік. Комуністи продемонстрували, що вони є надійним і серйозним союзником влади. Тут ніяких довгих перемовин не була, тим більше, що чимало комуністів зараз перебувають у владі", - сказав експерт і відмітив, що зміни в уряді після цих виборів, очевидно, будуть. Ті люди, які займали посади і уряді і балотувалися зараз до Верховної Ради мають визначитися, хто з них залишатиметься в уряді. Хтось може піти працювати у парламент.

Зараз ви читаєте новину «Результатами виборів задоволені фактично всі політичні сили - Кость Бондаренко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути