Ексклюзиви
понеділок, 21 березня 2011 23:25

Спецтема: Війна у Лівії

Резолюція щодо Лівії на 70% мала економічні причини - дипломат

Резолюція щодо Лівії на 70% мала економічні причини - дипломат

Причини для військового вторгнення коаліції у Лівію були і економічними, і гуманітарними.

Таку думку в ефірі "5 каналу" висловив дипломат і колишній посол України у США, Ізраїлі і Канаді Юрій Щербак.

"Муамар Каддафі вчинив багато злочинів і ця думка була підтримана Лігою арабських держав. Очевидно, Каддафі вже достатньо набрид своїм сусідам, з якими мав справу, 42 роки стоявши при владі. Тому пройшло головне рішення у всій кампанії - рішення Радбезу ООН. Ніхто не думав, що воно пройде. Дивним було для всіх спостерігачів, що Росія, Китай і Німеччина утрималися, але не ветували це рішення, що відкрило шлях для початку військової кампанії", - зазначив він.

Тепер, за словами Щербака, питання, чи буде кампанія розширена на наземну частину, чи буде продовжуватися в повітрі.

"Може бути патова ситуація. Вони (авіація коаліції - ред.) розгромлять атакуючу інфраструктуру, вже побили багато танків. Але що далі? Лівійська опозиція не має достатньо сил, щоб взяти контроль над всією країною", - підкреслив екс-посол.

Щербак вважає, що головною причиною ухвалення резолюції ООН була економічна: "70% становлять економічні інтереси, тому що Лівія добуває 80 тисяч тонн нафти на рік. Практично вся вона іде в Європу. Велику частину цієї нафти споживає Італія, тому Берлусконі залежить від свого колишнього друга Каддафі. Далі ідуть Франція і середземноморські країни".

Проте, наголосив дипломат, не можна відкидати і гуманітарний аспект.

"Якщо диктатор засидівся у своєму кріслі, не хоче віддавати владу і починає нищити свій народ, то він стає нелегітимним. Захід мав усі козирі в руках, щоб вирішити це питання", - зауважив він.

Екс-посол переконаний, що військова операція мусить перейти до наземної фази: "Попередня резолюція достатня тільки для проведення військової повітряної фази. Проте є дані про перебування на території Лівії спецназу британських збройних сил. Він виставляє маячки і наводить літаки на цілі. Це роблять дуже точно. Фактично це хоч і обмежена, але наземна фаза цієї операції".

Зараз ви читаєте новину «Резолюція щодо Лівії на 70% мала економічні причини - дипломат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути