Ексклюзиви
вівторок, 18 вересня 2012 16:51

Спецтема: Закон про наклеп

"Регіонали" ще можуть змінити законопроект про наклепи: "Ми не лицеміри"

"Регіонали" ще можуть змінити законопроект про наклепи: "Ми не лицеміри"
Олена Бондаренко розповіла, що подібні норми є в багатьох європейських країнах. Фото: sevreg.com.ua

Законопроект щодо притягнення до відповідальності за наклеп, проголосований сьогодні у Верховній Раді в першому читанні, можуть ще змінити.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказала народний депутат від Партії регіонів, член комітету ВР з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко.

"Треба спочатку подивитися на те, в якому вигляді дійде законопроект до другого читання, - зазначила вона. - Я намагалася переконати фракцію, що все таки цього робити не потрібно, але оскільки у нас спрацьовує принцип фракційної дисципліни, то мені довелося за рішенням більшості голосувати за цей законопроект".

"За логікою автора, подібні норми є  в законодавстві таких країн як Великобританія, Франція, Німеччина, Чехія і Польща. Там громадяни, яких образили, принизили, або просто оббрехали, мають повне право вимагати у суду сатисфакції у вигляді кримінального покарання для кривдника і наклепника", - пояснила Бондаренко.

Вона також зазначила, що зараз ЗМІ не дотримуються журналістскіх норм і тому такий законопроект має місце бути.

ФОТОРЕПОРТАЖ: "Янукович боїться повторення 2004 року" - прихильники ТВі дві години мітингували у Києві

"Логіка автора була така: чим наші громадяни в цьому плані гірше, чому вони не можуть адекватно захистити свої права в Україні так само, як їх захищають громадяни інших країн. На нинішній момент, напевно, логіка має місце бути і виправдана тим, що зараз ЗМІ використовуються і різними економічними, і політичними силами як інструмент для впливу і для боротьби. Й оскільки ЗМІ в більшій своїй частині не дотримуються стандартів журналістської роботи, тобто дають або не повну інформацію, або суб'єктивну, або незбалансовану, звідси часто і формуються маса претензій з боку ними скривджених", - розповіла нардеп.

У той же час, відповідаючи на запитання, чи не можуть в Україні після прийняття закону зловживати цим і тиснути на ЗМІ, Бондаренко зазначила: "Будь-яким законом, будь-якою нормою в будь-якій країні можуть зловживати. Все залежить від того, хто нею зловживає. Я не бачила ще жодного закону у світі, яким не зловживали б. Інакше б були країни, в яких немає в'язниць".

Нардеп також пояснила, що в тому, що такий законопроект приймається перед виборами, немає нічого незвичайного, і навіть навпаки, це свідчить про чесність партії влади.

"Тут не повинно бути лицемірства. Якщо вже є позиція фракції, то що, виходить, до виборів не приймати, щоб здатися добренькими, а після виборів ми вам покажемо? Ми хотіли б, щоб за нас голосували за таких, які ми є, а то виходить, що вибори пройшли, ми перемогли, а потім понаприймаємо такого, що люди не бачили в нашій передвиборній програмі, або чого не помічали за нашою депутатською діяльністю. В цьому плані ми чесніше за наших опонентів", - пояснила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глядачі скидаються на підтримку ТВі: наразі "нашкребли" майже півмільйона

Зміни до другого читання в законопроект можуть бути внесені абсолютно різні - від коригування до повної відміни норми про кримінальну відповідальність: "Зміна можуть бути різні. В тому числі й взагалі скасування цієї норми як такої. Може бути зміни у ставленні строків утримання під вартою. Також треба чіткіше розмежувати порушення, ступінь образи і наклепу. Хоча наклеп за ступенями розділити не можна - або ти сказав правду, або ні".

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" ще можуть змінити законопроект про наклепи: "Ми не лицеміри"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути