понеділок, 03 вересня 2012 21:19

Янукович не помітив, як вмерло телебачення - політолог

Янукович не помітив, як вмерло телебачення - політолог
Олександр Палій вважає, що телевізор став моралізатором суспільства. Фото: podrobnosti.ua

Президент Віктор Янукович назвав недостатність свободи слова в Україні "помилковим стереотипом", у той час як телебачення як засіб масової інформації в Україні практично вмерло, вважає політолог, координатор Громадської ради з питань свободи слова та інформації у 2002-2005 роки Олександр Палій. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Буває цензура пряма і дубова, а буває непряма і підступна. Більш небезпечна остання. Нині відбувається тиск переважно на власника ЗМІ. Оскільки майже всі ЗМІ в Україні належать олігархам, завдяки цензурі власників в Україні фактично немає незалежних від влади телеканалів. А єдиний відносно незалежний від влади телеканал Тві, який на очах зникає з ефіру", - зазначив фахівець

За словами Палія, нині ЗМІ взяли на озброєння технологію відволікання уваги, за допомогою постійного насичення інформаційного простору малозначущими повідомленнями.

"Зараз українські телеканали розповідають то про народження пандочки в якомусь зоопарку, то про якісь жахи. Якщо постійно відволікати увагу громадян від справжніх соціальних проблем, перемикаючи їх на теми, що не мають реального значення, то можна домагатися того, щоб громадяни постійно були чимось зайняті, й у них не залишалося часу на роздуми. Нинішній вал "чорнухи" в ЗМІ, і особливо на телебаченні, покликаний деморалізувати суспільство й позбавити його соціальних орієнтирів. Влада намагається посіяти недовіру між громадянами, зруйнувати суспільну солідарність. Тобто, щоб люди були настільки залякані, аби не вдавалися до спільних дій. Мовляв, бачите, що робиться, не довіряйте одне одному, довіряйте нам і телевізору, цьому "зомбоящику ", - сказав експерт.

На думку політолога, нинішня влада не зацікавлена в тому, щоб суспільство говорило про політику.

"Якщо на початку 2010 року Януковича цілком могла задовольняти демократія, то нині влада є її ворогом. Тому йде поступова деградація ЗМІ: спершу вони припиняють говорити про політику як найбільш концентроване вираження суспільних справ. Потім навіть про окремі суспільні справи, тому що їхній нинішній стан бумерангом б'є по владі. А зрештою ЗМІ вдаряються в суто приватні справи. Хоча для нормальної влади громадянська солідарність, високий рівень соціальної довіри – це колосальний ресурс, до речі, й економічний. Якщо люди не довіряють одне одному, вони нездатні спільно працювати, організовувати бізнес. Охорона й перестраховування з'їдають додаткові ресурси. Ті держави, де найвищий рівень суспільної довіри, а нині це Північна Європа й Нова Зеландія, мають найкращі економічні та соціальні показники. Натомість тоталітарні чи авторитарні режими не здатні використати ресурс суспільної солідарності, бо вони його панічно бояться", - підсумував Палій.

Зараз ви читаєте новину «Янукович не помітив, як вмерло телебачення - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути