субота, 08 вересня 2012 21:01

"Янукович боїться повторення 2004 року" - прихильники ТВі дві години мітингували у Києві
30

Фото: Фото: Олеся Дубовик

- Мені подобається ТВі, бо це єдиний справедливий канал, – каже чоловік років 50 на Михайлівській площі у Києві. За декілька хвилин тут має розпочатися акція на підтримку телеканалу.

Власники і журналісти каналу скаржаться, що тиск на канал розпочався вже давно. Нещодавно телеканал почали відключати в різних регіонах. Крім того, 5 вересня основний супутниковий телеоператор в Україні "Воля" виключив ТВі зі свого стандартного сервісу. Канал в цей час доступний тільки для глядачів, які підписалися на найдорожчий пакет. До цього канал відключив і оператор Triolan.

На Михайлівський площі встановлено невелику сцену та звукопідсилювальну апаратуру. На ній виступає гарт "Тартак". Навколо пару сотень людей підтанцьовують. Деякі з них тримають прапори "ТВі – останній рубіж свободи" та плакати "Ми любимо ТВі", "Руки прочь от независимых СМИ", "Гітлер починав з цензури" та інші.

Люди починають підходити. За півгодини площа вже повністю наповнюється глядачами. Серед натовпу з'являються відомі політики. Серед них і один із лідерів Обєднаної опозиції Арсеній Яценюк. Неподалік нього стоять кілька охоронців. Його запрошують на сцену.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "ТВі — останній рубіж свободи" - на Михайлівській площі мітингують півтисячі людей

- Влада перелякалася, тому що Микола Княжицький (гендиректор ТВі) вирішив боротися за демократію не тільки на каналі, але і в стінах парламенту. Вони почали відключати ТВі тоді, коли Княжицький став у списку опозиції. І тоді вони зрозуміли, що в Україні може повторитися національне підняття на кшталт 2004 року. Я в це вірю. Тому вони вирішили не допускати тих помилок, які вони допустили у 2004 році. Тоді вони не відключили "5 канал" і тоді відбулася революція. Сьогодні вони не відключать ТВі і Україна змінеться і ми виборемо своє майбутнє, - завершує Яценюк.

Спускається зі сцени та йде. По дорозі його перепиняє Микола Томенко. Він у яскраві жовто-блакитній спортивній футболці.

- О, яка у тебе форма, - говорить йому Яценюк.

- Так сьогодні ж день фізичного виховання. От і я вирішив приєднатися, - відповідає той.

-  Ну а у мене, бач, зовсім не підходящий вигляд, - сміється Яценюк і показує свій класичний піджак та сорочку.

Тим часом біля сцени вже зібралися інші представники різних опозиційних партій – Анатолій Гриценко, Андрій Павловський, Микола Томенко, Юрій Гримчак, Олександра Кужель, Володимир Яворівський, Валентин Наливайченко, В'ячеслав Кириленко. У натовпі з'являються Юрій Кармазін, Лілія Гриневич, Леся Оробець. Підходять і представники ВО "Свобода".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомі інтелектуали стали на захист ТВі і свободи слова

Час від часу з'являються і представники української інтелігенції – Вадим Скуратівський, Євген Сверстюк, Дмитро Павличко. Кажуть, що наступ на ТВі є наступом на незалежність України.

Люди продовжують підходити. На площі вже декілька тисяч людей. Деяких скаржаться, що перед початком акції сьогодні закрили фунікулер, який якраз піднімається до Михайлівської площі. Через це багатьом довелося довше добиратися до місця мітингу.

Люди малюють нові плакати. Уважно слухають виступаючих.

-  ТВі – це єдиний канал, який не боїться казати правду, - каже дівчина років 20, представляється Юлією.

-  Незалежної журналістики зараз вже майже немає. Скрізь джинса, замовлення, пропаганда, піар, - підхоплює хлопець Олександр, який стоїть поруч. – Нам хочеться підтримати цих незалежних журналістів, які не бояться сказати правду, так як ми не боїмося цієї влади. Ця акція дуже масова, тому, думаю, нам вдасться якщо не переконати владу, то хоча б, щоб змусити її почути нас. А люди зможуть сюди прийти ще не один раз.

Тим часом на сцені виступають відомі музиканти Марія Бурмака, Тарас Чубай, кобзар Тарас Компаніченко, гурти ТНМК та "Тартак".

- Гайки зараз підкручують не тільки тим, хто має підприємство. Гайки закручують всім, хто думає. Коли мені говорить людина, що від неї нічого не залежить, у мене виникає агресія: "Ти що взагалі тупий? Що значить, що від тебе нічого не залежить?". Я радий,що тут зібралися люди, які розуміють, що саме від них залежить все, - каже лідер гурту ТНМК Фагот.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Репортери без кордонів" закликали владу врегулювати ситуацію з переслідуванням TВі

У свою чергу голова Інституту масової інформації Вікторія Сюмар розповідає, що тиск на телеканал відбувається через те, що влада боїться свого народу.

- Янукович пам'ятає Помаранчеву революцію, коли ми всі були тут разом і нас було багато. Тоді ми перемогли. Він боїться, що ми переможемо і в цей раз .Кожен тиск породжений страхом. Ми переможемо, коли не будемо боятися. Ми відстоїмо ТВі і тільки так ми відстоїмо наші права, - переконана вона.

Організатори запрошують людей взяти у руки свої ключі від квартир чи машин, підняти їх догори та потрясти ними.

Кілька сотень людей хвилину дзеленчать своїми ключами. Дзвін роздається по всій площі.

- Це останній дзвінок Януковичу і всім тим, хто обмежує свободу слова. Хай вони бояться цього дзвіночка, - говорять організатори зі сцени.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович боїться повторення 2004 року" - прихильники ТВі дві години мітингували у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

160

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути