понеділок, 29 серпня 2011 13:48

"Регіонали" Ківалов і Колесніченко внесли у Раду новий "мовний" законопроект

"Регіонали" Ківалов і Колесніченко внесли у Раду новий "мовний" законопроект

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 9073 "Про основи державної мовної політики", ініційований народними депутатами від Партії регіонів Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком.

Законопроект передбачає функціонування, паралельно з державною мовою, регіональних мов або мов меншин.

Законопроектом збережений конституційний державний статус української мови, однак на території Україні гарантується вільне використання регіональних мов, до яких віднесені російська, білоруська, болгарська, вірменська, гагаузька, ідиш, кримськотатарська, молдавська, німецька, новогрецька, польська, ромська, румунська, словацька, угорська , русинська, караїмська і кримчацька.

Дія цього положення поширюється на ті мови, які є рідними для не менше 10% громадян, що населяють певну територію за даними перепису.

За рішенням місцевої ради або за результатами збору підписів в окремих випадках, такі заходи можуть застосовуватися до мови, регіональна мовна група якої складає менше 10% населення території. У межах території, на якій поширена регіональна мова, акти місцевих органів влади приймаються державною мовою або цією регіональною мовою або мовою меншини і офіційно публікуються на обох мовах.

Крім того, відповідно до закону, паспорт громадянина України і відомості про його власника, що вносяться до нього, виконуються державною мовою і, на вибір громадянина, на одній з регіональних мов. Дія цієї ж статті поширюється і на документи про освіту.

Законопроект встановлює, що громадянам гарантується право отримання освіти державною мовою і регіональними мовами або мовами меншин. Це стосується як дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних так і вищих навчальних закладів. Державні та комунальні навчальні заклади у встановленому порядку створюють окремі класи, групи, в яких навчання ведеться іншою мовою, ніж у навчальному закладі в цілому, при наявності достатньої кількості відповідних заяв про мову навчання від батьків учнів або студентів.

На практиці кількість заяв буде визнаватися "достатньою" в залежності від норм наповнюваності навчального закладу (залежить від типу населеного пункту).

Телерадіомовлення може вестися українською мовою або регіональною мовою, обсяг мовлення визначають самі телерадіокомпанії. Мова друкованих засобів масової інформації визначається їх засновниками відповідно до установчих документів. Топоніми створюються державною мовою та дублюються на регіональній.

Також відповідно до законопроекту, українська мова залишиться виключно єдиною мовою Збройних Сил України та інших військових формувань; засідання Верховної Ради України, її комітетів і комісій ведуться державною мовою (хоча оратор може виступати іншою мовою); проекти законів, інших нормативних актів вносяться на розгляд Верховної Ради України державною мовою; мовою угод і картографічних видань залишається українська.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" Ківалов і Колесніченко внесли у Раду новий "мовний" законопроект». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

105

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути