четвер, 25 серпня 2011 15:23

"Регіонали" знову спробують проштовхнути через Раду проросійський "мовний" законопроект

"Регіонали" знову спробують проштовхнути через Раду проросійський "мовний" законопроект

Депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко має намір сьогодні зареєструвати законопроект про мови.

Про це він розповів у коментарі Gazeta.ua.

За його словами, документ дозволить імплементувати в українське законодавство положення Європейської хартії національних мов та мов меншин.

"Найближчої години мають зареєструвати мій законопроект про засади державної мовної політики. Він базується на принципах Європейської хартії національних мов та мов меншин. Зауважень Венеціанської комісії та ОБСЄ на цей законопроект ми не маємо", - розповів політик

"Це не законопроект про функціонування російської мови, а комплексний законопроект про мовну політику держави. Він передбачає механізми імплементації самої Хартії, яка ратифікована, але досі не імплементована в Україні. Також впроваджуються імперативні норми, що мають виконуватися без втручання місцевої влади. Якщо така влада втручатиметься, прописано механізми, як мовна громада може свої права відстояти. Насамперед, це питання того, на яких територіях поширені конкретні мови. Бо зараз абсурдна ситуація — Хартія ратифікована і нібито діє, а механізму її впровадження немає, як і чітко визначеного переліку територій та відповідних мов. Тож, юридично всі регіональні мови зараз діють на кожному метрі української території. Але як можна використовувати угорську на Донеччині, коли там потреба у грецькій? Цей законопроект має розв'язати ці питання", - пояснив Колесніченко.

При цьому він зазначив, що до остаточного ухвалення законопроекту ще довгий шлях.

"Спочатку було внесено законопроект Партії регіонів, КПУ та Блоку Литвина, але на нього було дуже багато зауважень ОБСЄ. Тож, ми все це з'ясували, підкориґували — і сьогодні він повністю відповідає європейським нормам. Не думаю, що з його ухваленням будуть якісь проблеми. Реєстрація — це відкриття дороги, але шлях до ухвалення ще досить довгий. Бо зараз ми маємо 4000 законопроектів, які чекають на свою чергу в парламенті. Але ми хочемо також привернути увагу суспільства та політичних еліт до цієї проблеми. Щоб уникнути непорозумінь, ми чітко прописали в законопроекті, що єдиною державною мовою в Україні є українська. А потім питання по регіональних мовах. Але й останнє надзвичайно важливе", - резюмував Вадим Колесніченко.

Оглядачі українських медіа уже стверджують, що законопроект дозволить вільне і розширене функціонування російської мови та звузить вживання української.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" знову спробують проштовхнути через Раду проросійський "мовний" законопроект». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

107

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути