Ексклюзиви
пʼятниця, 25 січня 2013 12:43

"Регіон, який дав найбільше вбивств, захопив усю країну" - Кармазін

"Регіон, який дав найбільше вбивств, захопив усю країну" - Кармазін
Юрій Кармазін: Треба повертати довіру людей до правоохоронних органів. Фото: glavcom.ua

Опозиція внесла до Верховної Ради законопроект, яким пропонується заборонити близьким родичам обіймати посади в міліції, прокуратурі, СБУ й судах.

"На посади в регіональних (територіальних) органах прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України та суддів в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці не можуть претендувати особи, якщо хоча б в одному з цих регіональних органів в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці вже працює близька їм особа", - ідеться у законопроекті. Зміни повинні торкнутися й керівників Генпрокуратури, СБУ, МВС, а також голів їхніх структурних підрозділів.

Екс-народний депутат Юрій Кармазін переконаний, що сама ідея правильна, однак у цьому питанні треба діяти максимально обережно, аби не порушувати таким чином права людей.

Чи схвалюєте таку ідею, чи дійсно це зможе допомогти у боротьбі з корупцією?

- Ще в Радянському союзі була заборонена робота у підпорядкуванні один у одного близьких родичів чи свояків. Зараз на це перестали дивитися. Тому у прокуратурі може працювати батько, у суді — жінка, а в СБУ - син чи донька. Я не кажу вже про інших родичів.

Тому, з одного боку, цей законопроект можна розглядати як порушення прав цих осіб, їхнього права на професію. З іншого боку, звісно, говорити про об'єктивність розгляду матеріалів, які розглядає спочатку батько,а потім жінка, а потім син, очевидно не доводиться. Згадаймо навіть відому справу судді Олександра Волкова, яку Україна програла в Європейському суді з прав людини. Адже його звільнення так само було пов'язано із особистими інтересами одної особи, коли на цю посаду призначили далекого родича — брата жінки цією людини.

Тобто, ви підтримуєте цей законопроект?

- Це все робити треба, але надзвичайно обережно. Сам законопроект потребує дуже серйозної обробки, він поки що зроблений надзвичайно грубувато. Але взагалі сама ідея має бути укорінена у суспільстві. І, думаю, суспільство має підтримати цю ідею, як один із засобів боротьбі зі сватівством, кумівством і т.д.

Наскільки фактор "кумівства" позначається на рівні корупції країни, наскільки це розповсюджене явище?

- Не можна говорити про те, якщо у справі суддя та, наприклад, прокурор, є родичами, то це вже корупція. Ні. Це тільки один із можливих її елементів. Усього на всього. Про прямий зв'язок тут говорити не можна. Адже існує і багато порядних людей, які прямо говорять: "Не зважаючи на те, хто б не розглядав питання — сват, брат, кум чи батько — я буду діяти об'єктивно, бо приносив присягу не їм, а Україні". І таке може бути.

Тоді в чому проблема?

- У людей є підстави сумніватися у такому рішенні. А це має бути визначальним — повернення довіри до правоохоронних органів. Тому що в очах людей правоохоронні органи вже давно перетворилися у "владоохоронні". Вони не відповідають суті своєю назви, вони не охороняють право, вони охороняють владу. Той же колишній голова МВС Анатолій Могильова прямо казав, що "ми охороняємо владу".

У законопроекті також ідеться і про вищі органи влади. Наскільки там розповсюджене явище "кумівства"?

- Ми зараз чудово бачимо, як призначаються люди із сім'ї, але які взагалі не мають жодного відношення до проходження служби. Вже у самому такому призначенні є елементи корупції. Людина призначається не через те, що вона пройшла якісь рівні і має належний рівень підготовки, а тільки через те, що вона належить до якогось кола знайомих, кумів, сватів.

Чи реально колись позбавитися цього "кумівства" на вищих щаблях?

- Думаю, так. Бо якщо цього не хотіти робити, то як можна сподіватися на краще життя? Я переконаний, що так має бути. Але ми бачимо зараз абсолютну непрозорість призначення людей на ці посади. Особливо це стало яскраво виражено з того часу, коли Янукович став президентом і "зґвалтував" Конституцію, тобто, коли перестала діяти Конституція 2004 року. От з цього моменту у країні почалася суцільна вакханалія і суцільне "земляцтво". На півдні, заході, півночі чи сході — всі керівники, як правило, мають донецьку або близько-донецьку прописку. Це ж не нормально. Регіон, який дав найбільше вбивств, найбільше порушень чинного законодавства та найбільшу кількість невиконання рішень суддів, раптом сьогодні керує всією правоохоронною системою України, захопив судову вертикаль. Тому починати треба звідси, а не з таких маленьких законопроектів.

Зараз ви читаєте новину «"Регіон, який дав найбільше вбивств, захопив усю країну" - Кармазін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути