вівторок, 19 березня 2013 17:26

"Референдум щодо зміни структури парламенту - крок до авторитаризму" - експерт

"Референдум щодо зміни структури парламенту - крок до авторитаризму" - експерт
Олексій Гарань. Фото: glavcom.ua

Спроба змінити структуру законодавчої влади призведе до зменшення ролі парламенту.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав професор кафедри політології НаУКМА Олексій Гарань.

Зазначимо, що громадські організації Харкова і Херсона пропонують провести всеукраїнський референдум. На ньому вони хочуть вирішити питання розпуску парламенту, скасування депутатської недоторканості і зміни політичної системи, зокрема введення двопалатного парламенту та проведення виборів за мажоритарною системою.

Гарань нагадав що референдум з подібними питаннями вже проводився у 2000 році за президентства Леоніда Кучми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За допомогою "кишенькових" громадських організацій влада імітуватиме, що народ сам прагне жорсткої влади - політолог

"Тоді референдум проводилося за радянськими стандартами. Все було зроблено для того, щоби отримати позитивний результат. Тому ми маємо розуміти, що і тоді, і зараз висунення таких вимог — це спроба обмежити роль парламенту. Це крок до авторитаризму, незважаючи на те, що деякі із запропонованих питань можуть бути популярними", - зауважив експерт.

Він пояснив: "Якщо ми говоримо про скорочення кількості депутатів, то це, звісно, можна зробити. Але, знову таки, якщо це пов'язуються із виборами за мажоритарною системою, то на останніх виборах уже бачили, що відбувається на округах. А за таких обставин, кількість мажоритарних округів скорочується. Це означає, що вони збільшуються. А якщо вони збільшуються, то перевагу матиме той, хто має адміністративний ресурс. Тому, якщо пропонується мажоритарна система виборів, то це одразу показує, в чиїх інтересах це робиться".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо українці прийдуть на референдум, Україна буде в Євросоюзі - опитування

Щодо ідеї створення двопалатного парламенту, то, на думку експерта, така система більш доцільна у федеративних державах.

"У наших умов двопалатний парламент означає додаткові важелі контролю. Постає питання: як формуватиметься друга палата, з кого вона буде формуватися? Тому це, насправді, спроба зробити парламент більш контрольованим і перетворити його лише на додаток до влади", - підкреслив Гарань.

Він уточнив: "На загал, позитив двопалатного парламенту у тому, що будуть прийматися більш зважені рішення. Бо якщо нижня палата прийняла якесь незбалансоване рішення, то верхня палата може його підкорегувати. Але водночас, це уповільнює політичний процес. У наших же умовах він і так уповільнений. Тому це буде зайве".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди готові вийти масово на вулицю, однак їм не вистачає іскри - Палій

Водночас, на думку експерта, подібні ініціативи навряд чи знайдуть вираження найближчим часом, однак така ідея була закинути в інформаційний простір з метою "протестувати реакцію суспільства" на неї.

Зараз ви читаєте новину «"Референдум щодо зміни структури парламенту - крок до авторитаризму" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути