понеділок, 18 березня 2013 19:16

За допомогою "кишенькових" громадських організацій влада імітуватиме, що народ сам прагне жорсткої влади - політолог

За допомогою "кишенькових" громадських організацій влада імітуватиме, що народ сам прагне жорсткої влади - політолог
Фото: glavcom.ua

Якщо їх не зупинити, "хлопці із донецького степу зможуть подолати будь-які перешкоди.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Андрій Золотарьов.

"Це вже не перше питання, яке пропонують поставити на референдум. Раніше говорили про вступ України до Митного союзу. Я дотримуюся думки, що швидше за все проведуть референдум щодо зміни політичного устрою. Адже відчувається рух влади у цьому напрямку - зондується громадська думка, як це сприймуть українці. Зараз говорять про те, що в Україні можливий білоруський варіант, і Україна рухається у бік Білорусі. У цій країні - середня пенсія удвічі вища, аніж в Україні. Дай Бог нам такі соціальні гарантії, які є у Лукашенка. Швидше ми рухаємося до гондураського варіанту - суто авторитарної влади, яка намагатиметься втриматися проти хвилі соціального протесту за рахунок концентрації влади та репресивної машини. Останній указ президента про міністерство доходів та зборів яскраво ілюструє рух України у цьому напрямку. Ця інституція -  мегасервіс із каральними повноваженнями. Такого немає у жодній країні Європи і це видає вектор руху. Але для того, щоб здійснити свої задумки владі потрібно формалізувати і легалізувати ситуацію через референдум", - каже він.

На думку політолога, результати референдуму не співпадатимуть із громадською думкою.

"Ми пам'ятаємо референдум 2002 року і те, який не мав нічого спільного із громадською думкою. Це була профанація, яка слава Богу, нічим не закінчилась, адже закон був виписаний так, що Кучма не зміг імплементувати результати цього референдуму. Але для хлопців з донецького степу немає ніяких перешкод. Якщо їм вдасться провести такий референдум, то і Конституційний суд слухняно визнає  що це відповідає Конституції, і більшість дружно підтримає це рішення влади", - вважає він.

Політолог запевняє, що пропонують провести референдум "кишенькові організації, яких у  кожній обласній адміністрації набереться за сотню".

"Вони представляють інтереси влади. Громадські організації, які захищають людські інтереси — не зручні для влади. Їх усувають, вони — неугодні. Натомість використовують обойму кишенькових організацій. Якщо треба буде зібрати підписи псевдолідерів ста чи двохсот організацій, це буде без проблем. Це - фейк діалогу влади та третього сектору", - наголошує він.

Політолог додає: "В радянські часи була така пісня: "У нас опять по требованию народа, подорожала колбаса". От так і у нас, влада буде імітувати, що прагнення жорсткої влади, до концентрації владних повноважень, рух до авторитарної моделі гондураської диктатури — це воля народу, а не примхи можновладців. Вони далі імітуватимуть, що це підтримують люди, хоча воно не має нічого спільного із інтересами саме цього народу. Якщо цьому не опиратися, самі знаєте - нема для хлопців із донецького степу нічого, що вони не могли б подолати".


Зараз ви читаєте новину «За допомогою "кишенькових" громадських організацій влада імітуватиме, що народ сам прагне жорсткої влади - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути