четвер, 14 березня 2013 16:15

"У Януковича розуміють: якщо не можна виграти за правилами, то треба їх змінити" - експерт про вибори президента

"У Януковича розуміють: якщо не можна виграти за правилами, то треба їх змінити" -  експерт про вибори президента
Андрій Золотарьов. Фото: blog.i.ua

На Банковій добре розуміють, що без екстремальних сценаріїв, маніпуляцій та фальсифікацій у Віктора Януковича у 2015 році не буде жодного шансу виграти вибори. Саме тому там розробляють всі можливі сценарії, які б могли забезпечити його перемогу.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Андрій Золотарьов, говорячи про перспективи зміни системи виборів президента на однотурову.

"Нам дуже добре відомо, що головна ознака більшості людей, які зараз потрапили до великого бізнесу та політики, - це те, що починали вони з гри в наперстки на привокзальних майданах. Костюми "Адідас" змінюються на "Бріоні", але звички залишаються такими ж. Саме грою у політичні наперстки можна пояснити намагання прийняти закон про вибори президента в один тур", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ще рік такого покращення і Янукович програє і мавпі у другому турі" - політолог про позбавлення Власенка мандата

Експерт додав: "Всі дуже добре розуміють, що без екстремальних сценаріїв, без маніпуляцій та фальсифікацій, у Януковича у 2015 році не буде жодного шансу виграти вибори. Поки що він виграє лише у Тягнибока, але через рік і ця ситуація може змінитися".

Саме тому, на переконання Золотарьова, влада буде роботи все, аби у Януковича залишався шанс переобратися на другий строк.

"Вони добре розуміють, що якщо не можна виграти за правилами, то треба ці правила змінити. Це логіка людей, які росли в період первинного накопичення капіталу. Фактично, це намагання, за рахунок адміністративного ресурсу та використання тотального підкупу виборців, забезпечити перемогу чинному президенту вже у першому турі", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У президента думають над однотуровими виборами, аби хоч якось врятувати Януковича" - експерт

Політолог зауважив, що використання на виборах адміністративного ресурсу додає певні бонуси, але не більше 10%, тому у другому турі це аж ніяк не допоможе Януковичу виграти.

"Якщо брати до уваги вибори у двотуровій системі, то ці 10% не забезпечать перемоги чинному президенту, бо розрив між ним та опозиційним кандидатом буде набагато більше. Адже у Януковича зараз електоральні потенціал — 30-33% і прогнозується, що він буде зменшуватися. Та якщо вивести на вибори кілька опозиційних кандидатів, пограти на їхніх амбіціях, підігріти їх, щоби вони йшли на вибори усі разом, то є великий шанс, що, розірвавши таким чином опозиційних електорат, можна буде здобути перемогу Януковича вже у першому турі. Саме на це і йде розрахунок політтехнологів Банкової", - пояснив Золотарьов.

Тому, на його думку, опозиції треба із самого початку висувати єдиного кандидата, аби у Януковича не було шансів на перемогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Це звичайна риторика Яценюка, вибори президента у 2015 році відбудуться - політолог

"Іншого варіанту немає. Але якщо дії опозиції будуть такі, як зараз, - не узгоджені і конкурентні, тоді у Януковича з'являється дуже великий шанс виграти вибори", - підкреслив він.

Щодо реалізації такого сценарію — зміни виборчої системи, то, на думку експерта, головне, щоби на це була політична воля і тоді Партія регіонів без труднощів зможе це забезпечити, а Конституційний суд "освятити".

Зараз ви читаєте новину «"У Януковича розуміють: якщо не можна виграти за правилами, то треба їх змінити" - експерт про вибори президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути