неділя, 10 березня 2013 14:25

Яценюк зробив багато істеричних заяв, що свідчать про капітуляцію - Фесенко

Яценюк зробив багато істеричних заяв, що свідчать про капітуляцію - Фесенко
Володимир Фесенко: революції не відбуваються за наказом. Фото: telegraf.com.ua

Рішення позбавити Сергія Власенка депутатського мандата несправедливе, і основний негативний наслідок в цій історії, що вона послабила вірогідність підписання Угоди з ЄС.

- Треба було доводити, чи він отримував гроші за свої функції представника, чи було по суті суміщення. Плюс, якщо він вже відмовився від адвокатської ліцензії, то треба було це взяти до уваги. Для влади головне - дбати про зовнішньополітичні інтереси країни, а не про те, щоб звести рахунки з Власенком, переконаний політолог Володимир Фесенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тягнибок впевнений, що переможе Януковича в другому турі

Захід вже відреагував критично на позбавлення мандата Власенка. Чи будуть конкретні дії у відповідь на цю справу?

- У даному випадку справа не в діях. На жаль, головний негативний наслідок в історії з Власенком полягає в тому, що це значно погіршує вірогідність підписання нової угоди з ЄС. От що найбільш негативно. Я не думаю, що будуть якісь санкції, і хоча захід вже дратується через таку ситуацію, проте це не остання крапля.

У зв'язку із справою Власенка опозиційні депутати заблокували парламент. Як виглядатиме робота Ради найближчим часом?

- Блокування - це дійсно серйозна проблема, яка стала наслідком справи Власенка. Ситуація може розвиватися по різному: може і шляхом розблокування, або завдяки досягненню певного компромісу, але ми такого не бачили. Поки компромісний варіант я розглядаю дуже скептично.  А от розблокування в традиційний спосіб шляхом захоплення сесійної зали, то це цілком імовірно. Це  справа техніки та бажання, але в парламентській більшості, на відміну від подій в лютому, не виключають силового сценарію.

Не виключаю сценарій розпуску Ради, хоч він і потенційний, але вже не лише теоретичний. Якщо Рада не буде працювати місяць, то це буде означати, що у президента може виникнути бажання розпустити її. Вона може стати для нього нікчемною, ну навіщо така Рада? Проте більшість депутатів в цьому не зацікавлені. Цей сценарій буде непередбачуваним і його контролювати буде дуже важко.

Яценюк заявив, що після рішення суду по Власенку "ми можемо точно сказати - ніяких виборів президента в 2015 році не буде". Чи є підстави зараз робити такі заяви?

- Те, що з правосуддям в Україні проблеми, то це давно відомо і не з Власенка все почалося. Можна сказати, що судді все вирішать, а вони підконтрольні владі. То що, вони раніше не були такими? Маю на увазі коли вирок по Тимошенко чи Луценко.

Подібні заяви я чув від деяких опозиціонерів до парламентських виборів, але що продемонстрували вибори – що змагатись можна. Так, були проблемні округи, але опозиція навіть Київ виграла. Вона значно перевищила оцінки експертів, та й результати за партійними списками для опозиції теж були успішними. В принципі, саме парламентські вибори довели, що не можна складати руки ще до виборів. Справжній політик не може капітулювати до виборів, він має боротися, навіть розуміючи, що правила гри можуть бути не дуже справедливими, що проти нього можуть використовувати адміністративний ресурс, але він має боротися.

Тобто Яценюк складає руки, та не буде боротись?

-В заяві Яценюка спрацювала його недосвідченість. Він в четвер зробив багато істеричних заяв, які демонструють відсутність у нього достатнього політичного досвіду, адже зараз робити такі заяви -  це капітуляція. Я розумію його емоції, можна бути схвильованим, незадоволеним. Політик має думати про майбутнє. Адже як розуміти його слова виборцям тієї ж "Батьківщини"? Все! Як казала колись Юля -  "Все пропало."  Політик, навіть за два роки до президентських виборів, не може так казати, бо він має готуватися до наступних виборів, має мобілізовувати свою політичну силу і своїх виборців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кличко проігнорував покладання квітів до пам'ятника Шевченку в Києві

Чи бути президентським виборам у 2015 році?

- Яценюк мав на увазі не відсутність виборів, як таких, вибори будуть. Янукович не відмовиться від них, тому що вибори - інститут та інструмент легітимізації, тобто, щоб залишитися не тільки легально, а й легітимно, то треба пройти через вибори. Таке у нас конституційне правило, це правило сучасного демократичного світу. Навіть у Білорусії Лукашенко проходить через вибори, і в Росії, і в багатьох країнах, які вважаються авторитарними. Інша річ, наскільки демократично відбуваються вибори, але відбуваються. Звичайно може бути зміна виборчого закону, можуть бути зміни в Конституції, якісь політтехнологічні комбінації  і тому подібне. Але це не означає, що виборів не буде.

Також Яценюк заявив, що буде піднімати народ. Наскільки це вірогідно?

- Так, він заявив, що на вибори немає ніяких сподівань, тому вони ідуть мобілізовувати виборців. А чого вони мають мобілізовуватись, заради чого? Я вже чув саркастичні оцінки від самих опозиціонерів. Не піднялися заради Юлі, не піднімуться й заради Власенка і Яценюка. Просто заради закликів Яценюка ніхто підніматися не буде. От наприклад вибори, або несправедливе рішення за результатами виборів, навіть судове рішення, воно дійсно може підняти людей. Яценюк, можливо, цього не розуміє. Просто в нього і досвіду такого ще не було, зокрема і досвіду мобілізації людей, тому він дозволяє собі такі легковажні заяви. На сьогодні він зробив цілу низку помилкових політичних заяв.

Чи готове суспільство до нового повстання?

- Неможливо прогнозувати революції. Революції за наказом, або закликом не відбуваються. Проте на сьогодні підстав для цього немає. Між іншим, Майдан 2004 року став наслідком змін настроїв під час виборів, а спусковим гачком стало оголошення результатів другого туру, який не визнало пів країни, лише потім піднялися. Вибори можуть виконувати роль каталізатора, для створення такої революційної ситуації. Яценюк цього, або не знає, або не розуміє. З іншого боку - у нас не така проста ситуація, суперечлива, тому вірогідність соціально-політичного вибуху потенційно можлива.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк зробив багато істеричних заяв, що свідчать про капітуляцію - Фесенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

208

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути