середа, 06 березня 2013 20:29

"Ще рік такого покращення і Янукович програє і мавпі у другому турі" - політолог про позбавлення Власенка мандата

"Ще рік такого покращення і Янукович програє і мавпі у другому турі" - політолог про позбавлення Власенка мандата
Андрій Золотарьов Фото: ua.golos.ua

Сьогодні Вищий адміністративний суд України позбавив мандата депутата від "Батьківщини" та захисника екс-прем'єрки Юлії Тимошенко Сергія Власенка. Його звинуватили у тому, що поєднує депутатську діяльність із роботою у Раді. Влада хотіла вилучити Власенка із невдалого для прокуратури судового процесу, а заодно дестабілізувати парламент. Адже на такому фоні президент Віктор Янукович виглядатиме втіленням стабільності у державі, вважає політолог Андрій Золотарьов.

Які наслідки матиме позбавлення Власенка мандата?

- Ідеологи з Банкової загралися у керований хаос. Результат - дестабілізація роботи влади і фактичний старт президентської кампанії. Очевидно, що ще рік такого покращення і Віктор Федорович програє і мавпі у другому турі. Тому його політтехнологи генеруватимуть тезу: "Президент - гарант спокою та стабільності в Україні". Дійсно, на фоні буремних подій у парламенті, монументальна фігура Януковича виглядатиме як острівець стабільності. З цією метою ідеологи ллють бензину до багаття, яке палає навколо Верховної Ради. Вчора "регіонали" надувалися, казали про силове розблокування, і навіть Рибак на цьому наголошував. Сьогодні ж тональність змінилась. Заявляють, що штурмувати не будуть. Бо завдання такого у них немає. Мета - демонструвати людям ненормальних депутатів.

Всі розуміють, що 90 відсотків "регіоналів" займаються великим бізнесом. Вони, звичайно, стверджують, що вийшли із нього. Але ніхто мене не переконає, що Ківалов не керує юридичною академією. Так можна йти далі і далі. Саме Власенка потрібно було вилучити із невдалого для прокуратури процесу у справі Володимира Щербаня. Третє - треба було знову дестабілізувати парламент. Янукович їздить до Брюсселю і Москви, багато говорить, насправді ж не хоче йти ні туди, ні туди. У Москві, він пояснить, що з радістю прийняв би ті два десятки законів, які потрібні для зближення, але ж не працює парламент. Те саме - і у Брюсселі. Рада йому не потрібна. Справа Власенка — чиста підстава. Адже нею вони демонструють, що президент країни та його оточення — політичні шахраї, кажуть одне, а роблять зовсім інше.

Янукович готовий розпустити Раду?

- Партії до цього не готові. Хоча остання соціологія від групи "Рейтинг" продемонструвала позитивні для опозиції тенденції. Для того, щоб йти на вибори, потрібно мати не лише кілька десятків мільйонів доларів, але організовану структуру. Після виборів партії демонтуються. Щоб привести їх у бойовий стан — потрібен час. У Партії регіонів з цим немає проблем, а от опозиційні сили, за винятком "Свободи", їх матимуть. У найближчі тижні Янукович парламент не розпустить. А от після зустрічей із президентами країн Митного союзу, у квітні-травні, цілком імовірно ми почуємо про таке рішення. Сам президент хоче спокійного і комфортного життя. Але його переконують, що перевибори вирішать його власні політичні проблеми. Це - досить ризикований шлях.

Чи хоче цього сама Партія регіонів?

- Середня ланка, а саме депутати, не хочуть. Як у старому анекдоті: "Бійку замовляли?" - "Ні", "Не хвилює, заплачено". І отримують удар в чоло. Тобто думка рядових "регіоналів" нікого не цікавить.

Тоді з чиєї ініціативи все це відбувається?

- Швидше за все — це ідеї адміністрації президента. Конкретної інформації, що відбувається там, сьогодні немає ні в кого з аналітиків. Ймовірно це вигідно главі адміністрації Сергію Льовочкіну та олігархам навколо "Регіонів". Адже політичний розбрат — найкращий фон для дій під час економічної кризи. Після неї буде повна руїна і долю України вирішуватимуть поза її межами. Не можна грати гранатою на складі пального. А саме цим займаються провокатори із президентського оточення. Колись говорили, що події 9 травня розробляв Шувалов. Чи причетний він до цього — невідомо. Остаточне рішення безумовно приймає Львочкін. Якщо б їх дійсно хвилювало питання депутатів-сумісників, могли б дати місячний термін для залагодження цих справ, а далі позбавляти. Справу Власенка використали як привід і детонатор. Процес уже запущено.

Кого далі позбавлятимуть мандатів?

- Позбавлення мандата "регіонала" Веревського — політичний розмін. Люди, які близькі до цього аграрного магната кажуть, що він не мав великого бажання йти до Ради. Але хтось на верху його вмовив. 90 відсотків свого часу він проводить поза межами України. Коли виникла ситуація із персональним голосуванням, з'явилися і незручності для нього. Так ймовірно вирішили проблему і зробили добру міну при поганій грі. З Веревського зробили таку-собі ритуальну жертву. Далі позбавлятимуть мандатів кого завгодно. Навіть Кличка, адже він має боксерську ліцензію. Від "регіоналів" можна чекати всього. Вони можуть коня завести до Ради, як Калігула, й зробити своїм депутатом. Після рішення по Власенку "регіонали" можуть зробити депутатом коня чи собаку, чи домашнього кота. Можуть прийняти будь-яке, найбільш сенсаційне судове рішення. Немає меж їхній політичній фантазії. Це — повний постмодерн.

Як така ситуація вплине на стосунки із Євросоюзом?

- Не збирається Віктор Федорович до ЄС. На весні 2015 року ми почуємо, що наступні президентські вибори стануть для країни іспитом на демократію. Лобіювання України — заслуга суто Фюле. Адже він, як комісар, хоче показати якийсь результат. Інші ж люди з Євросоюзу досить скептично налаштовані до євроінтеграційних потуг України. Вони все прекрасно розуміють. Те, що зроблено у нас за три роки, реально віддалило країну від Євросоюзу удвічі.

Зараз ви читаєте новину «"Ще рік такого покращення і Янукович програє і мавпі у другому турі" - політолог про позбавлення Власенка мандата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

59

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути