четвер, 24 липня 2014 21:51

Розвал коаліції передбачуваний, дивує "Батьківщина": блогер Роман Шрайк

Розвал коаліції передбачуваний, дивує "Батьківщина": блогер Роман Шрайк
фото: Телекритика

Вихід парламентських фракцій "Свободи" й УДАРу з коаліції "Європейський вибір" цілком очікуваний, натомість неочікувані вчинки спікера Олександра Турчинова та Прем'єр-мністра Арсенія Яценюка, вважає 40-річний блогер, засновник політичного сайту durdom.in.ua Роман Шрайк.

"Все передбачувано аж до того моменту, коли представники "Батьківщини" стали нервово реагувати на ситуацію", - сказав він сайтові Gazeta.ua.

"Всі ж знали сьогоднішній день. 5 місяців говориться, що цей парламент має бути розпущений. І щоб вибори відбулися 26 жовтня, рішення про дострокові вибори має бути прийняте в кінці серпня, значить коаліція має розпастися в кінці липня. Настав кінець липня. Всі знали, що в цей четвер або одна фракція, УДАР, яка найбільше зацікавлена у виборах, або кілька фракцій разом вийдуть із коаліції. Сьогодні це й відбулось. УДАР і "Свобода" оголосили", - розповідає політкоментатор.

Натомість його дивує реакція представників "Батьківщини" Олександра Турчинова й Арсенія Яценюка:

"Яценюк подав у відставку. Законодавство цього не передбачає. За законом, Кабмін подає у відставку не після розпаду коаліції, а після виборів нової Верховної ради. Чому сьогодні, за повідомленням Арсена Авакова, уряд вирішив призначити виконувачем обов'язків прем'єра Володимира Гройсмана - теж мені не зрозуміло. Бо Яценюк лишається чинним прем'єром, адже за його відставку рада ще не голосувала. Чому Турчинов почав говорити, що рада має призначити якийсь технічний уряд, який не передбачений ніяким законодавством? Можемо тільки припускати, що "Батьківщина" не чекала, що коаліція таки буде розпущена. Вона не хотіла цих перевиборів, очікувала, що її представники збережуть свої місця при владі. І тому для них це стала несподіванка, звідки й ця нервова, іноді істерична, реакція", - робить висновок блогер.

Блогер не радить розглядати суто соціологічні мотиви призначення виборів, за якими Президентові й партіям УДАР і "Свобода" перевиори більш вигідні, ніж "Батьківщині":

"Важко передбачати соціологію. Все зараз дуже швидко розкручується. Хто півроку тому міг сказати, що партія Ляшка, якої нема, матиме друге місце в рейтингу? За наступні три місяці різне може відбуватись, і яка партія виграє, яка програє, ще можна поки що тільки догадуватися", - зазначає Шрайк.

Крім того, він допускає, що рішення Яценюка подіти у відставку може бути не стільки колегіальним, прийнятим у партії, як особистим. Блогер назвав таку реакцію прем'єра "складно прогнозованою і трошки неадекватною":

"Зараз "Батьківщина" розбалансована, не має одного центру прийняття рішень. Думаю, Яценюк частково і сам вирішував. Арсеній Яценюк вів довгі переговори з МВФ, які хоч і затягувались, але які ніяк не могли не підвести до рішення про виділення чергового траншу. В підсумку, нові законодавчі ініціативи сформульовані і мали бути прийняті. Але за повідомленням інсайдерських журналістів, голосів на ці ініціативи не назбиралося. Припускаю, що реакція Яценюка може бути спричинена ось цими нервовими станами через переговори з МВФ, через неможливість наповнення бюджету, отримання траншу, неможливість вдовольнити всі сторони переговорів", - вважає любитель політики Шрайк.

Сам він стверджує, що парламент розпускати треба було ще в травні, і проводити парламентські разом з президентськими.

"Тоді б зараз не було цих 250 "регіоналів" і комуністів у раді. Це вони формально тільки цементували коаліцію. Насправді - отримують свої преференції, точать зуби, щоб пожерти чергові бюджетні засоби. З самої інавгурації і потім ще 3-4 рази Порошенко говорив про розпуск парламенту. Тому я кінця липня чекав 2 місяці, бо це дійсно останній час, коли коаліція може бути розпущена, щоб відбулись вибори. Не знаю, для кого це несподіванка. Для мене - передбачувана річ, яка мала відбутись і відбулась", - пояснив Роман Шрайк.

Зараз ви читаєте новину «Розвал коаліції передбачуваний, дивує "Батьківщина": блогер Роман Шрайк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути