пʼятниця, 15 червня 2012 15:51

Раніше Захід вмовляв Януковича, а тепер вводитиме санкції - експерт

Раніше Захід вмовляв Януковича, а тепер вводитиме санкції - експерт
Олексій Гарань: санкції спочатку торкнуть оточення президента та суддів. Фото: obozrevatel.com

Останні роки Захід вмовляв Віктора Януковича, а тепер вже готовий і до застосування санкцій.

Таку думку політолог Олексій Гарань висловив Gazeta.ua, коментуючи заяву євродепутата про те, Європарламент може застосувати санкції проти України, якщо лідери опозиції, які перебувають в ув'язненні, не візьмуть участі у виборах.

На переконання експерта, санкції проти найвищого керівництва можуть бути, але не зараз.

"Це заява одного із членів парламенту. Тому в цьому випадку ми можемо говорити про формування певної думки, - наголосив він. - Зараз можуть бути санкції проти людей або з оточення Януковича, або безпосередньо з тих, хто причетний до порушення прав людини, або до судових рішень, які на Заході характеризуються як вибіркове правосуддя".

Зараз Захід може діяти поступово, вважає Гарань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович зрозуміє, що жарти скінчилися, коли Захід введе проти нього санкції - Стецьків

"Спочатку застосуються санкції до окремих людей нижчого рівня, і потім поступово їх підвищуватимуть. Захід не хоче повторити те, що було з Кучмою, коли занадто великий тиск на Кучму призвів до того, що він почав розвертатися в бік Росії. У випадку Януковича такого теж не може бути, тому що зараз у Януковича дуже серйозні суперечності з Росією", - наголосив він.

Політолог зазначив, що перш за все санкцій торкнуться оточення Януковича, а вже потім і вищого керівництва.

"Зараз ми знаємо, що опозиція передала матеріали по міністру Бойку до Великобританії і до Латвії. Це можуть бути і люди з Генеральної прокуратури, це можуть бути люди із судової системи, які причетні до винесення вироків Тимошенко і Луценку, - пояснив він. - Зараз Заходу важливо подати сигнал: якщо буде продовжуватися те, що відбувається в Україні, то це може торкнутися поступово і вищих посадовців".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пшонка про "чорний список" опозиції: "А за що?"

Гарань додав: "Якщо, наприклад, в Європі чи в США не впустять одного із діячів нинішнього режиму, або членів їхньої родини — це буде достатній сигнал для того, щоб у всій цій піраміді замислилися над тим, що відбувається".

Експерт також наголосив, що поки жодних кроків на Заході не робили, а лише вмовляли Януковича змінити свою поведінку всередині країни. "Протягом останнього року з боку Януковича або з боку пропагандистів можна почути: от Захід занадто багато тисне, Янукович не звик, щоб з ним так розмовляли". Навпаки, протягом останніх двох років Захід фактично вмовляв Януковича. Так, критикували, так, приймали резолюцію, але все це були слова", - наголосив Гарань.

Наразі першими символічними діями, на думку експерта, є скасування саміту в Ялті і заяви окремих європейських лідерів про бойкот Євро-2012.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чорний список" опозиції не спрацює — Янукович потрібен Америці, як партнер — політолог

"Щодо Євро, то ми побачимо: якщо у фіналі буде грати Німеччина, то можливо канцлер Ангела Меркель і приїде все таки до України. А от те, що саміт в Ялті не відбувся — це дійсно реально. Але це все символічні речі", - підкреслив він.

"Я думаю, що якщо зараз не буде якихось кроків по справі Тимошенко, Луценка, то тоді можна говорити про те, що наступний етап буде - це впровадження санкцій проти окремих діячів режиму", - підсумував Гарань.

Зараз ви читаєте новину «Раніше Захід вмовляв Януковича, а тепер вводитиме санкції - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути