пʼятниця, 01 червня 2012 15:08

"Чорний список" опозиції не спрацює — Янукович потрібен Америці, як партнер — політолог

"Чорний список" опозиції не спрацює — Янукович потрібен Америці, як партнер — політолог
Володимир Фесенко сумнівається у можливості санкцій. Фото: liga.net

Америка навряд чи серйозно розглядає наданий українською опозицією список потенційних чиновників для застосування санкцій.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив керівник Центру прикладних політичних досліджень Володимир Фесенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оприлюднено "чорний список" українських чиновників, до яких можуть застосувати санкції

Водночас, експерт наголошує, що Європа більш лояльна до українського керівництва в питанні, пов'язаному з правами людини і демократією.

"Опозиція з цим списком звернулась до Америки, бо в Європі це складна процедура. Європейці, як правило, застосовують санкції до країн і окремих діячів у рідких випадках. Окрім того, наші опозиціонери більше покладаються на США, оскільки там розглядається ця резолюція. Але, скажу чесно, в мене дуже великі сумніви, що ця ідея спрацює", - розказав політолог.

Однією з головних причин для цього може бути відсутність в Україні масштабних переслідувань опозиції. Тому цей список — скоріше фактор психологічного тиску на владу збоку опозиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пшонка про "чорний список" опозиції: "А за що?"

"Тут багато причин: для санкцій, зокрема і персональних, мають бути дуже серйозні підстави. Ситуація з Тимошенко і Луценком — це не та підстава, коли порушують санкції. Ситуація в Качанівській колонії викликала обурення, але для порівняння: санкції проти Асада застосовували тоді, коли гинули сотні мирних жителів в містах Сирії, а не просто заарештували когось з опозиції. До Лукашенка застосовували санкції, коли майже всіх опозиціонерів заарештували", - додав Фесенко.

Окрім того, Віктор Янукович є важливим для Заходу, а санкції проти нього і його оточення можуть означати серйозне послаблення західної політики на пострадянському просторі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бютівці" розказали, коли назвуть імена чиновників із "чорного списку" США

"Чому американці не підуть на застосування такого тиску? Бо їм поки потрібен Янукович як геополітичний партнер. І тому застосовувати санкції проти українського керівництва, означає певний програш і Америки, і Європи по відношенню до України, як це не парадоксально. Тому, що тоді Україна просто поверне в бік Росії", - акцентував експерт.

"Окрім того, - продовжив Фесенко, - ведеться не публічна, але дуже активна гра, щодо залучення України до розвитку Афганістану після виведення військ НАТО, участі України в певних операціях, можливо не військових. Зараз в Україну заходять американські і європейські компанії в енергетичний сектор і це теж предмет геоекономічної гри".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Я не бачу, за що проти Януковича вводити санкції - Ківалов

Якщо ж Америка все ж таки зважиться на застосування санкцій щодо Януковича та інших чиновників, - це означатиме "не просто охолодження стосунків, а серйозну кризу".

Та й Європа навряд чи зважиться на такий жорсткий крок, вважає політолог.

"У європейців багато емоцій в цьому сенсі, але на рівні Євросоюзу теж намагаються вести таку подвійну політику. З одного боку різка критика, а з іншого боку вони намагаються зберегти інституційні контакти з українським керівництвом", - підсумував він.

Зараз ви читаєте новину «"Чорний список" опозиції не спрацює — Янукович потрібен Америці, як партнер — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути