пʼятниця, 25 травня 2012 15:40

США можуть ввести санкції проти України після парламентських виборів - політолог

США можуть ввести санкції проти України після парламентських виборів - політолог
Сергій Таран каже, що санкції проти України можливі. Фото: obozrevatel.com

Введення санкцій Конгресом США проти президента Віктора Януковича, генпрокурора Віктора Пшонки та інших українських чиновників можливе після оголошення результатів парламентських виборів восени цього року.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран.

"Якщо ситуація з правами опозиції та політичним правом буде погіршуватись, це цілком може бути. Думаю, що така точка, яка це покаже - буде перебіг виборчої кампанії. Якщо виборча компанія у нас буде недемократична, висновки з цього будуть цілком логічні, - наголосив Таран.

На думку політолога, поява проекту резолюції у США, яка закликає ввести санкції проти керівництва України, пов'язана не з Тимошенко.

"Резолюцію готують жодним чином не через Тимошенко, а через недотримання прав опозиції. Якби на місці Тимошенко був хтось інший, резолюція була б така ж сама. Проектом такої резолюції США намагається натиснути на Януковича. Безперечно, як показує досвід, така позиція по відношенню до таких країн як Україна може мати ефект, оскільки в Україні не має ні власних енергоресурсів, ні ядерної зброї,а у влади немає безперечної підтримки всередині країни, - зазначив Таран.

Політолог вважає, що президент України на поступки йти поки не готовий.

"Найлегше, це найти юридичні ходи та звільнити опозицію. Поки що Янукович до цього не готовий. Він буде акцентувати увагу на максимальній відкритості виборчої кампанії. Думаю, це єдина поступка, якої від нього сьогодні можна чекати. Якщо на парламентських виборах
восени опозиція не переможе, в'їзд можуть заборонити не всім чиновникам, що зараз при владі, а лише тим, хто причетний до репресій та переслідувань. Це насамперед силові структури та політичне керівництво", - додав політолог.

Нагадаємо, у комітеті закордонних справ Конгреса США за авторством сенатора Джеймса Інхофа готується проект резолюції, яка закликає ввести санкції проти президента Віктора Януковича та інших чиновників з України заради звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко. В резолюції
насамперед пропонується заборонити видачу віз президенту Віктору Януковичу, генпрокурору Віктору Пшонці та чиновникам, які мають стосунок до ув'язнення Тимошенко. Також пропонується зобов'язати посла США в Україні призупинити всю діяльність в посольстві до звільнення Тимошенко і закликати ОБСЄ не визнавати заплановане на 2013 рік головування України в організації. Крім того, НАТО пропонується призупинити дії всіх угод про співробітництво з Україною та надати Києву невизначений випробувальний термін у зв'язку з особливим партнерством з організацією до моменту звільнення Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «США можуть ввести санкції проти України після парламентських виборів - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути