четвер, 21 лютого 2013 17:25

Радикалізація УДАРу не подобається "Свободі", бо відбирає у них голоси - політолог

Радикалізація УДАРу не подобається "Свободі", бо відбирає у них голоси - політолог
За словами політолога, "конфлікт між УДАРом та "Свободою" нікуди не зникав, він був завжди". Фото: most-dnepr.info

Радикалізація УДАРу не подобається "Свободі", бо так партія Кличка відбирає у них електорат.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Кость Бондаренко.

Так він прокоментував інформацію в ЗМІ про те, що нардеп-"свободівець", очільник Рівненського осередку партії, дав вказівку обмежити контакти з УДАРом.

"Конфлікт між УДАРом та "Свободою" нікуди не зникав, він був завжди. Перед виборами Олег Тягнибок та його політична сила критикували партію УДАР. "Ударівці" ж ніколи не поділяли ультраправих і навіть у деякій мірі екстремістських закликів представників партії "Свобода", критикували їх. У них завжди був вимушений союз, але навряд чи його можна назвати тривалим", - каже він.

Бондаренко підкреслює, що розвитку конфлікту сприяє радикалізація позиції УДАРу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині "Свобода" "наїхала" на "ударівця", який роздавав продпакети

"Нинішня ситуація позначена конкурентністю. І нинішня радикалізація УДАРу не може сподобатися "Свободі". Як тільки УДАР стає більш радикальним, одразу починається перетік голосів від "Свободи", - пояснив він.

Політолог запевнив, що УДАР здатен змагатися зі "Свободою" у радикальності.

"Але радикальність радикальності - різниця. Одна справа вийти на вулицю і там кричати якісь гасла "Геть жидів і москалів", а інша справа - пропонувати якісь радикальні закони, радикальні зміни чи радикальні кроки. Є різні види радикальності. УДАР, власне, намагається показати цю іншу радикальність, конструктивну. Але, поки що, із різних причин, йому це мало вдається. Але він, принаймні, дуже би прагнув продемонструвати свою конструктивну радикальність", - каже Бондаренко.

На його думку, політична етика вимагає від лідерів приховування цього конфлікту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиційні лідери можуть іти на вибори окремо, але залишити місце для політичного маневру – політолог

"Вони належать до одного політичного табору, але різних фракцій. Далі, чим ближче до президентських виборів, конфлікт буде більше розвиватися. Незважаючи на якісь сезонні затишшя чи загострення", - спрогнозував експерт.

Він вважає, що конфлікт проявляється знизу, а не згори, бо "внизу найважче контролювати емоції і взагалі низові осередки найбільш чутливі до різноманітних суспільних подразників".

"Якщо на горі вирішують обєднатися, то найважче обєднати осередки на низовому рівні. Якщо відбувається розкол партії, то найдовше утримуються від коментарів саме ці низові осередки. Найважче дати їм вказівку, імперативну думку до них донести і змусити діяти так, а не інакше", - зазначив політолог.

Бондаренко стверджує, що такі ж конфлікти існують і між "Батьківщиною" та УДАРом, однак вони відбуваються на верхньому рівні: "Яценюк вибрав практику задушити Кличка в обіймах. Нібито він хоче показати значимість Кличка, але цим самим він його просто підставляє. Згадаймо їхню заяву, що тільки Кличко може стати мером Києва. Нібито похвалив і возвеличив Кличка, а насправді нищить його як всеукраїнського політика".

Зараз ви читаєте новину «Радикалізація УДАРу не подобається "Свободі", бо відбирає у них голоси - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути