четвер, 23 травня 2013 15:30

Рада проігнорувала зауваження експертів щодо законопроекту про в'язнів

Рада проігнорувала зауваження експертів щодо законопроекту про в'язнів
Фото: vmdaily.ru

Верховна Рада проігнорувала зауваження науковців науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка імені В.В. Сташиса щодо законопроекту, який був прийнятий у першому читанні "Про внесення змін у Кримінально-виконавчий кодекс України відносно порядку і умов відбування покарання".

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів правозахисник Володимир Бочаров-Туз.

"Коли комітет Верховної Ради відправив цей законопроект на експертизу до харківського науково-дослідного інституту імені Сташиса, вчені провели аналіз і вказали на слабкі сторони та ризики, які несе цей законопроект в контексті обов'язків засуджених. У науковому висновку вчені вказали на ті ризики, які потрібно мінімізувати і найкраще прибрати. Разюче, але ні комітет, ні Верховна Рада взагалі на це не відреагували і нічого не врахували. Тобто те, що подав Азаров, подав Кабінет міністрів, Мін'юст, то і затвердили одним етапом в першому читанні", - розповів правозахисник.

Експерт вважає, попри можливі нововведення пенітенціарна адміністрація матиме вплив та самостійно вирішуватиме щодо дозволів та заборон засудженим. "Обов'язки засуджених не раціональні, списані з радянських часів. Наприклад, засуджені, які знаходяться на виправних роботах не можуть не ходити на штраф. Це просто нонсенс, чому? Виходить засудженим немає до чого прагнути, немає стимулу добре працювати, відбувати правильно покарання, щоб скоротити або виплатити штраф. Залишається тільки дисциплінарне стягнення - не прийшов на роботу, погано поводився", - зазначив правозахисник.

Запропонований законопроект не зачепив найважливіших проблем в'язнів. "Цей законопроект не стосується ув'язнених у слідчих ізоляторах. Стосується тільки колоній, виправних центрів. Проект закону не зачепив животрепетних проблем, пройшовся поверху, по самому безболісному і тому, що найлегше вирішити нічого не роблячи. Звичайно, він не принесе нікому шкоди. Проте на початку року Європа висунула нам ряд вимог, які повинна Україна виконати для підписання з ЄС. У восьмому пункті було прописано поліпшити медичне обслуговування. Європа зробила на цьому акцент, бо Тимошенко показала всю пенітенціарну систему в слідчий ізоляторах. Тому Європа на це реагує", - зауважив Володимир Бочаров-Туз.

Експерт додав, що зазвичай, про нововведення у законах самі в'язні можуть не знати. "Робота пенітенціарного персоналу знаходиться на нулі з приводу рекомендацій засудженим щодо їх прав та обов'язків. Про ці норми люди, швидше за все, дізнаються з телевізорів, газет, громадських організацій", - зауважив Володимир Бочаров-Туз.

Нагадаємо, 16 травня Верховною Радою України у першому читані було прийнято законопроект № 1131 "Про внесення змін у Кримінально-виконавчий кодекс України відносно порядку і умов відбування покарання", розроблений міністерством юстиції. За законопроект проголосувало в 228 народних депутатів з 395 зареєстрованих в залі засідань. Пропонується дозволити в'язням користуватися мобільними, зняти обмеження у короткострокових виїздах та можливість мати тривалі побачення один раз на місяць за межами колонії. Крім того, дитячі заклади при жіночих колоніях можуть набути офіційного статусу дитячих будинків.

 

Зараз ви читаєте новину «Рада проігнорувала зауваження експертів щодо законопроекту про в'язнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути