пʼятниця, 05 жовтня 2007 17:58

"Регіони" можуть не прийняти присяги у парламенті

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Після призначення Віктора Януковича прем’єр-міністром 4 серпня 2006 року його вітають ”регіонали” Олександр Стоян (ліворуч), Василь Джарти (попереду) і В’ячеслав Богуслаєв (позаду). А Василь Хара (праворуч) аплодує лідеру за його спиною
Після призначення Віктора Януковича прем’єр-міністром 4 серпня 2006 року його вітають ”регіонали” Олександр Стоян (ліворуч), Василь Джарти (попереду) і В’ячеслав Богуслаєв (позаду). А Василь Хара (праворуч) аплодує лідеру за його спиною

Член політради Партії регіонів Василь Хара, 60 років, розповів про хід переговорів, які веде його політичнаю сила з можливими партнерами у парламенті. Партія регіонів отримала найбільше голосів на дострокових виборах до Верховної Ради. Але створити коаліцію вона не може. Блок "Наша Україна — Народна самооборона" та Блок Юлії Тимошенко відмовляються об"єднуватися з переможцями виборів. Однак "Регіони" продовжують заявляти, що хочуть створити коаліцію.


Що означає для Партії регіонів те, що до парламенту не потрапила Соцпартія?

— Це погано. Із другого боку, трагедії в цьому не бачу. Треба, щоб усі політичні сили, що пройшли у парламент, нарешті одумалися. Люди в очікуванні. Голосування вкотре показало 50 на 50. Від майбутнього кроку залежить, як далі розвиватиметься країна. Або ті, хто наполягає на відторгненні в опозицію переможця цих виборів — Партії регіонів, будуть і надалі розколювати країну, або ми матимемо широку коаліцію, й спробуємо потроху вирішувати протиріччя всередині країни, що виникли між "половинками" держави.

Ви вже змирилися з тим, що соціалісти не проходять до парламенту, чи оскаржуватимете результати виборів?

— Які можуть бути пропозиції після того, як Олександр Олександрович Мороз визнав свою поразку?

Із ким нині Партія регіонів веде переговори про створення коаліції?

— Запрошені всі.

А з БЮТом?

— Поки що ні. Ми відправили їм запрошення, так як і всім. Та враховуючи категоричні заяви, вони категорично проти. Юля заявила: якщо "Наша Україна" створить коаліцію з Партією регіонів, то вона йде в опозицію. Тому це проблематично. Вони стоять у жорсткій політичній позі, і як буде далі, лише Богу відомо.

Що Партії регіонів потрібно робити, щоб не потрапити в опозицію та залишитися при владі?

— Ну а що ми можемо робити? Якщо ні "Наша Україна", ні БЮТ не підтримають ініціативи Партії регіонів про створення коаліції, то фактично ми опиняємося в опозиції. Для нас це не трагедія. Єдине — що буде втрачена можливість стати нормальною європейською країною. Залишимося придатком. І продовжуватимемо скубти один одного й усяк різно обзивати.

Голосування вкотре показало 50 на 50

Чи змирилися ви з тим, що опинитеся в опозиції, чи не складатимете присяги й Верховна Рада залишиться недієздатною?

— Такий варіант також можливий. Теоретично. Але не думаю, що ми дійдемо до такого результату. Адже тоді невідомо, що буде на майбутніх виборах. Люди можуть взагалі відмовитися від підтримки будь-якої політичної сили, якщо політики не здатні приймати рішення й домовлятися.

Чи можливі одночасно нові парламентські та президентські вибори?

— Ми пропонували це ще після першого квітня, коли виникла така ситуація. Але у президента сил не вистачило. І вони ("Наша Україна". — "ГПУ") отримали разом із "Самообороною" 14 відсотків. Тому, звісно, можливий і такий варіант, якщо президент не виконає своїх обіцянок, які він дав у травні щодо широкої коаліції. Це ж був один із аргументів, що дозволив нашій політичній силі погодитися на незаконні, антиконституційні вибори. Були й інші аргументи, але зокрема й цей.

Чи може Партія регіонів мати міністерські портфелі в уряді, який сформують БЮТ та НУ-НС?

— Не думаю. У нормальному світі, якщо політична партія програє, вона йде в опозицію. Ті, хто йдуть до влади, беруть на себе повну відповідальність. Ну, припустимо, буде наш лідер міністром економіки або промисловості. Що ж можна зробити, якщо усі інші міністерства і президент, і більшість працюватимуть в іншому напрямку? Так просто неможливо! Як же ми потім будемо критикувати уряд, якщо там будуть наші люди? В опозиції так в опозиції.

Який варіант розвитку подій вам здається найбільш вірогідним?

— Скажу свою особисту думку. Можливий варіант, що ми не приймаємо присяги й запропонуємо йти на вибори і Верховній Раді, і президенту. А можливо, таки підемо в опозицію. На мій погляд, в опозиції доволі нормально. Ми не перешкоджали працювати уряду ні Юліному (Тимошенко. — "ГПУ"), ні Юриному (Єханурова. — "ГПУ"). Ми не влаштовували демарші. Дуже м"яко себе поводили й очікували,  як вони себе проявлять. Результати п"яти місяців 2006-го та нинішнього року — яскраве підтвердження, що Партія регіонів — єдина політична сила, що здатна керувати економікою та державою.

Чи зустрічався після виборів Віктор Янукович із Віктором Ющенком?

— Так, у них була зустріч. Результатів я не знаю.

Зараз ви читаєте новину «"Регіони" можуть не прийняти присяги у парламенті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути