пʼятниця, 05 жовтня 2007 15:55

"Регіони" можуть не прийняти присяги у парламенті

"Регіони" можуть не прийняти присяги у парламенті
Член політради Партії регіонів Василь Хара, 60 років, розповів про хід переговорів, які веде його політичнаю сила з можливими партнерами у парламенті. Партія регіонів отримала найбільше голосів на дострокових виборах до Верховної Ради. Але створити коаліцію вона не може. І блок "Наша Україна - Народна Самооборона" і Блок Юлії Тимошенко відмовляються об"єднуватися з переможцями виборів. 

Що значить для Партії регіонів те, що до парламенту не потрапила Соцпартія?

- Це погано. З іншої сторони трагедії у цьому не бачу. Треба, щоб усі політичні сили, які пройшли у парламент, нарешті одумалися. Люди в очікуванні. Голосування в черговий раз показало 50 на 50. Від майбутнього кроку залежить, як далі країна буде розвиватися. Або ті, хто наполягає на відторгнені в опозицію переможця цих виборів Партії регіонів, будуть і надалі розколювати країну. Або у нас буде широка коаліція, і будуть спроби потроху вирішувати ті протиріччя всередині країни, які виникли між половинками держави.

Ви вже змирилися з тим що соціалісти не проходять до парламенту, чи все ж можливі оскарження результатів виборів?

- Які можуть бути пропозиції після того, як Олександр Олександрович Мороз визнав свою поразку?

З ким зараз Партія регіонів веде переговори про створення коаліції?

- Запрошені всі.

А з БЮТом?

- Поки ні. Ми відправили їм запрошення, так як і всім. Але, враховуючи категоричні заяви, вони категорично проти. Юля заявила, що якщо "Наша Україна" створить коаліцію з Партією регіонів, то вона йде в опозицію. Тому це проблематично. Вони стоять в жорсткій політичній позі, і як буде далі, одному Богу відомо.

Що Партії регіонів робити, щоб не потрапити в опозицію і залишитися при владі?

- Ну а що ми можемо робити? Справа в тому що згідно з нашим законодавством, і згідно зі світовою практикою, партія переможець веде переговори по укладанню угод. Якщо ні "Наша Україна", ні БЮТ не підтримають ініціативи Партії регіонів про створення коаліції, то фактично ми опиняємося в опозиції. Для нас це не трагедія. Єдине що країна втратить - це можливість бути нормальною європейською країною. Залишимося придатком. І будемо продовжувати скубти один одного, і усяк різно обзивати.

Ми пропонуємо переговори, модель конструкції майбутньої коаліції і майбутнього Кабінету Міністрів. Якщо проігнорують дві сили - БЮТ і "Наша Україна", то зрозуміло, що без них не вийде більшості і не вийде коаліції скажімо з комуністами і з блоком Литвина.

Ви змирилися з цим, чи може не будете приймати присягу і Верховна Рада залишиться недієздатною?

- Такий варіант також можливий. Теоретично. Але практично я не думаю, що ми дійдемо до такого результату. Тому що тоді не відомо, що буде на майбутніх виборах. Люди можуть взагалі відмовитися від підтримки будь-якої там політичної сили, якщо вони не здатні приймати рішення і домовлятися.

Чи можливі одночасно нові парламентські та президентські вибори?

- Ми пропонували це ще після першого квітня, коли трапилася така ситуація. Якщо президент казав, що треба пройти чистилище і нехай народ скаже. Я особисто був впевнений, що в першу чергу це мав зробити президент. Ми пропонували давайте разом йти. Але у нього сил не вистачило. І він зробив вірно! Ви розумієте, 14 відсотків вони отримали разом із "Самообороною". Якщо навіть віддати лише три відсотки Луценку, то 11 відсотків, які залишаються на президента - це його повне фіаско.

Тому, звичайно, можливий і такий варіант, якщо президент не виконає свої обіцянки, які він дав у травні місяці щодо широкої коаліції. Це ж був один із аргументів, який дозволив нашій політичні силі погодитися на незаконні, антиконституційні вибори. Були й інші аргументи, але в тому числі і цей.

Чи може Партія регіонів мати свої міністерські портфелі в уряді БЮТу і НУ-НС?

- Я не думаю. У нормальному світі, якщо політична партія програє, вона йде в опозицію. Ті хто йдуть до влади, беруть на себе повну відповідальність. Ну, припустимо, буде наш лідер міністром економіки або промисловості. Що ж можна зробити, якщо усі інші міністерства, і президент, і більшість будуть працювати в іншому напрямку? Так просто неможливо! Тому я вважаю, що це недостойно нашої політичної сили брати на себе якісь посади. В опозиції так в опозиції. Як же ми потім будемо критикувати уряд, якщо там наші люди будуть?

Партія регіонів змириться і піде в опозицію?

- Я скажу вам свою особисту думку: яка буде думка керівництва і яке буде рішення прийнято на президії політради і на політраді, важко сказати. Можливий варіант, що ми не приймаємо присягу і пропонуємо йти на вибори і Верховній Раді, і президенту. А можливо що все ж таки підемо в опозицію. На мій погляд, в опозиції доволі нормально. Ми не перешкоджали працювати уряду ні Юліному (Тимошенко. - "ГПУ"), ні Юриному (Єханурова. - "ГПУ"). Ми не влаштовували демарші. Навіть дуже м"яко себе поводили і очікуючи того, як вони себе проявлять. Результати п"яти місяців 2006 року, і нинішнього року - яскраве підтвердження, що єдина політична сила, яка здатна керувати економікою та державою - це Партія регіонів.

Віктор Янукович зустрічався після виборів із Віктором Ющенком?

- Так у них була зустріч. Результатів я не знаю.

Андрій КУЗАКОВ

Зараз ви читаєте новину «"Регіони" можуть не прийняти присяги у парламенті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути