Ексклюзиви
середа, 13 лютого 2008 15:07

"Для Росії Ющенко абсолютно прогнозований політик, а Тимошенко - ні"

Директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко вважає, що візит президента України Віктора Ющенка до Москви і його переговори з президентом РФ Володимиром Путіном не спричинять яких-небудь серйозних змін в українсько-російських відносинах.

"Не відбулося ніяких історичних домовленостей, все пройшло в піар-площині", - заявив Бондаренко, коментуючи підсумки цієї зустрічі.

За його словами, Ющенко ще раз підтвердив, що "існує конкуренція на полі президент - прем"єр-міністр".

На його думку, ця зустріч матиме наслідки для внутрішньої розстановки сил в Україні. "Віктор Ющенко спробує отримати звідси максимальну вигоду. Але в той же час навряд чи ми можемо говорити, що це візит матиме якесь доленосне рішення для відносин двох народів", - вважає Бондаренко.

Коментуючи газові домовленості, він відзначив, що за підсумками зустрічі в газовій сфері "відбудуться невеликі косметичні зміни". "Газова баталія, з якою так успішно впорався президент, насправді була піар-ходом. Президент хоче продемонструвати стародавній принцип - від перестановки доданків сума не міняється. Це стосується компанії Rosukrenergo - з одного боку начебто її видалили, начебто домовилися про прямі постаки газу, але в той же час заявили про те, що буде створена ще одна структура, яка буде посередником. Тобто замість Rosukrenergo в перспективі прийде інша компанія", - відзначив Бондаренко.

"Схеми, які критикувалися нашим урядом, залишаються і далі актуальними", - додав він.

Політолог також заявив, що не вважає серйозними погрози з боку Росії про можливе припинення поставок газу в Україну. "Справа в тому, що, як тільки уряд почав говорити про необхідність видалення посередників в торгівлі газу між "Газпромом" і "Нафтогазом України", з газом почалися проблеми. Ці проблеми були надумані - два-три місяці тому ніхто не пред"являв такі ультимативні форми", - підкреслив він.

"Росія розуміє, що Віктор Ющенко може бути зрозумілим і абсолютно прогнозованим політиком, з яким можна мати справу в Україні. У тому ж російському "Газпромі" розуміють, що краще робити ставку на Віктора Ющенка за тими старими схемами, за якими контактували раніше з Леонідом Кучмою, чим з Юлією Тимошенко, яку дуже важко прогнозувати", - вважає Бондаренко.

Він також вважає, що дану зустріч також можна розцінювати "як галочку в тому, що комісія "Ющенка - Путін" все-таки діє". "Більше року тому заявили про комісію, і нарешті зустріч відбулася, хоча вона кілька разів переносилася", - відзначив Бондаренко, пише Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «"Для Росії Ющенко абсолютно прогнозований політик, а Тимошенко - ні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути