понеділок, 26 вересня 2011 14:07

Путін здатен змінитися — Погребинський

Путін здатен змінитися — Погребинський

Висунення кандидатом у президенти Росії Володимира Путіна чільним головою держави Дмитром Медведєвим природне і логічне, вважає директор Київського інституту конфліктології і політичних досліджень Михайло Погребинський.

Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Це було умовою ще тоді, коли Путін 2008-го року висував президентом Медведєва, - зазначає  політолог. - Для української політичної культури виглядає дивним, що президент міг у будь-який момент звільнити прем'єра і позбавитися конкурента. Але Медведєв залишився вірним домовленостям".

На думку Погребинського, ще одна причина такої передачі влади в Кремлі полягає в тому, що у Росії не сформувалася європейська система політичної конкуренції двох сильних партій.

"Російська правляча еліта не хоче такої конкуренції при невизначеності результату. Спроба створити таку модель заснуванням партії "Справедлива Росія" не вдалася. Так само не склалася сильна права опозиційна партія на чолі з мільярдером Михайлом Прохоровим. Тому для збереження прогнозованої і стабільної ситуації іншого шляху не було", наголосив він.

Для Росії це необов'язково означатиме консервацію режиму, упевнений політолог. Можливий і розвиток.

"Свого часу, коли на другий термін пішов Кучма, він сказав, що стане іншим, - нагадує Погребинський. - Але не склалося, бо почалася кампанія "Україна без Кучми", потім відбулася спецоперація по вбивству журналіста Георгія Ґонґадзе. Президенту залишалося тільки захищатися і доживати до кінця другого терміну. У Росії ж Путін достатньо енергійний і амбітний, у нього не буде такого спротиву, і він здатен змінитися. На з'їзді своєї партії він говорив такі речі, які природніші для Медведєва — про модернізацію та лібералізацію. Команда Медведєва, прийшовши в уряд,  отримає шанс впливати на реальну політику. Вплив газового і нафтового лобі буде зменшений. Це піде на користь українським переговорникам. Хоча політика Кремля щодо України не зміниться. У підходах до нашої держави Путін і Медведєв не відрізнялися. Їхня позиція завжди була узгодженою".

Як повідомлялося, на з'їзді партії "Єдина Росія" Дмитро Медведєв запропонував Володимиру Путіну балотуватися в президенти і заявив, що сам піде працювати в уряд.

Зараз ви читаєте новину «Путін здатен змінитися — Погребинський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути