Ексклюзиви
четвер, 17 лютого 2022 06:26

Спецтема: Ворог біля українського кордону

"Путін влаштував проблему, щоб торгуватися" – Гармаш про спробу РФ визнати ОРДЛО

"Путін влаштував проблему, щоб торгуватися" – Гармаш про спробу РФ визнати ОРДЛО
Сергій Гармаш вважає, якщо Путін офіційно визнає Л/ДНР, то втратить основний важіль впливу на Україну та Захід. Фото: facebook.com/sergiy.garmash

Президент Росії Володимир Путін через звернення Держдуми щодо визнання незалежними так званих Л/ДНР хоче тиснути на Україну та Захід. Підписувати такий документ для РФ насправді не вигідно. Про це Gazeta.ua розповів Сергій Гармаш, учасник української делегації у тимчасовій контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі.

"Не вважаю, що у Росії хочуть визнати Л/ДНР. Це рішення Державної думи про звернення до президента Росії є політичним демонстративним кроком. Це один з низки заходів тиску на Україну та західних партнерів з метою виконати Мінські угоди як того хоче Кремль. Тобто сісти за стіл переговорів напряму з Донецьком і Луганськом. Тому що Путіну не потрібне звернення Держдуми, щоб визнавати чи не визнавати якесь утворення незалежною державою. Якби Путін хотів такого визнання, то просто підписав би указ і поставив нас перед фактом. А він влаштував публічний спектакль", – говорить Гармаш.

Глядачі цієї вистави – Київ та наші західні партнери, каже журналіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Можуть атакувати наші атомні електростанції чи комунікації президента та армії – експерт про плани Кремля

"Не випадково вчора ухвалили саме проєкт постанови від комуністів. Тому що існував ще другий проєкт, підготовлений путінською партією "Єдіная Росія". Він пропонував відкласти це питання у довгий ящик. А ухвалили саме проєкт комуністів. Тому що у Москві вчора був канцлер Німеччини Шольц і Путін таким чином показав, на що може піти Росія, якщо наші західні партнери не змусять Україну виконати Мінські угоди так, як їх бачить Кремль. Президент РФ створив проблему, щоб торгуватися нею", – говорить Гармаш.

Цей спектакль ризикований, наголошує журналіст.

"Держдума – це державний орган. Значить це позиція законодавчої влади Росії, яка суперечить Мінським угодам. Тобто вже за це можна говорити про додаткові санкції проти Росії. Але Путін пішов на це саме для того, щоб показати, що він може це зробити. Але я впевнений, що не зробить. Тому що якщо підпише документ, це означатиме кінець Міських угод та Мінського процесу. Тоді Росія втратить основний важіль впливу на Україну та Захід. Також втратить інструмент, яким сподівається керувати Україною після того, як змусить нас виконати Мінські угоди на своїх умовах. Йдеться про особливий статус Донбасу. Коли РФ вирішуватиме, чи вступати нам в НАТО чи не вступати. Вони все зможуть вирішити через цей особливий статус. Але якщо Росія визнає Л/ДНР незалежними, цей інструмент втратить", – каже Гармаш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Країна у смартфоні, смартфон у Путіна" – що у Раді думають про голосування онлайн

Українська влада вже зробила заяву, що такий крок означатиме кінець Мінським угодам, наголошує журналіст.

"Верховна Рада вже звернулася до інших парламентів з вимогою не визнавати жодні акти Росії по визнанню Л/ДНР, якщо такі будуть. Ми вже можемо ставити питання принаймні про санкції депутатам Держдуми, які голосували за порушення територіальної цілісності України. Можемо вводити санкції самі і вимагати їх від Заходу. На жаль, мабуть, західні країні не загострюватимуть ситуацію і вони бояться її більше, ніж ми. Але загроза санкцій може бути інструментом тиску на РФ. Путін створив проблему, щоб торгуватися, а нам це дало певні важелі", – додає Гармаш.

15 лютого Державна дума Росії проголосувала за те, щоб направити звернення до президента Путіна з проханням визнати "незалежними" окуповані райони Л/ДНР. Путін отримав звернення депутатів та "взяв його до уваги".

У разі визнання так званих ДНР і ЛНР Росія де-факто й де-юре вийде з Мінських домовленостей з "усіма супутніми наслідками". Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу 15 лютого.

Зараз ви читаєте новину «"Путін влаштував проблему, щоб торгуватися" – Гармаш про спробу РФ визнати ОРДЛО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути