Ексклюзиви
середа, 16 лютого 2022 08:00

"Країна у смартфоні, смартфон у Путіна" – що у Раді думають про голосування онлайн

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що у парламенті розробили зміни до регламенту і нардепи зможуть голосувати онлайн. До таких кроків, за його словами, вдаються через пандемію Covid-19.

Як депутати оцінюють таку ініціативу – у матеріалі Gazeta.ua.

Автор: Сергій Старостенко
  Спікер Руслан Стефанчук заявив, що у Верховній Раді розробили зміни до регламенту і нардепи зможуть голосувати онлайн
Спікер Руслан Стефанчук заявив, що у Верховній Раді розробили зміни до регламенту і нардепи зможуть голосувати онлайн

Нардепка від "Голосу" Кіра Рудик заявила, що таку ініціативу не підтримує.

"Вважаємо її шкідливою і неконституційною. Введення онлайн-голосування може призвести до зловживань. А як будете знати – ця людина захворіла чи сидить на Мальдівах і звідти голосує, щоб зберігати себе і свою родину", – говорить Рудик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паніка не допоможе. Як зберігати спокій і долати тривогу

Також проти ініціативи нардеп від "Європейської солідарності" Володимир В'ятрович.

"Вважаю її вкрай небезпечною, зважаючи, що елементом гібридної війни є кібератаки. Країна у смартфоні, смартфон у руках Путіна – ось цього я боюся. Такі дії можуть застосувати для будь-якої зради. Це порушення Конституції, яка не передбачає жодного онлайн-голосування. Це можуть використати для кроків у бік Росії. Цього не допустимо. Це ліквідація парламентаризму. Має бути план, якщо Рада не зможе збиратися, але це в жодному разі не онлайн-голосування", – наголошує нардеп.

Депутатка від "Слуги народу" Олена Шуляк розповіла, що може бути змішана система голосування.

"Ми розглядаємо можливість запровадження онлайн-голосування для хворих на Covid-19. Це змішана система голосування. Для тих, хто знаходиться в залі, голосують там. І можливість підключити саме хворих", – говорить Шуляк.

Нардеп від "СН" Віталій Безгін поділився, що така ініціатива може бути корисною.

"Коли парламенту треба буде збирати 300 голосів, то така норма є позитивною, необхідною. Вона відповідає сучасним викликам. Є західноєвропейські країни, які такі інструменти впровадили", – каже Безгін.

Його колега по фракції Олександр Качура говорить, що це, можливо, правильна ініціатива, але все залежить від її реалізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тривожність від новин" – як у Раді реагують на агресію Росії та що кажуть про "депутатів-утікачів"

"Я категорично проти, щоб всю Раду перевести в онлайн. Це було б неконституційно. Але у нас є люди, які хворіють і хочуть ухвалювати рішення, але не можуть цього зробити. Тому ця ініціатива може працювати тільки у виключному порядку, згідно регламенту. Але це не повинно бути, що ти поїхав на море, зробив собі сертифікат і голосуєш", – каже Качура.

Позафракційний депутат, ексголова Верховної Ради Дмитро Разумков називає такі ідеї "аморальними".

"Це аморально і поза законом. Для цього немає підстав. Якщо вони так переживають за своє здоров'я, хай напишуть заяву про складання мандату. Прийдуть інші, які не боятимуться ходити на Грушевського, 5. Онлайн-голосування депутатів можна зробити після того, як ми запустимо онлайн-роботу медиків, онлайн-армію і все інше. Яке онлайн голосування зараз? Треба хоча б почитати Конституцію – раз, регламент – два, і мати совість – три. Робота народного депутата менш складна, ніж у медика чи військового", – каже Разумков.

Додає, що збирається реєструвати постанову, що народні депутати мусять постійно знаходитися в Києві.

"Мають бути готовими до будь-яких подій. Влада повинна знаходитися на місцях і швидко реагувати на виклики, які стоять перед країною", – каже народний депутат.

У Верховній Раді розробили зміни до регламенту щодо онлайн-голосування, сказав спікер Руслан Стефанчук на брифінгу. "Робоча група напрацьовала пропозицію гібридного голосування. Коли голосують у залі, а онлайн долучаються депутати, які мають тест ПЛР, що у них є хвороба", - розповів спікер.

Такі депутати, зі слів Стефанчука, голосуватимуть підняттям картки зеленого, червоного чи жовтого кольору.

Зараз ви читаєте новину «"Країна у смартфоні, смартфон у Путіна" – що у Раді думають про голосування онлайн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути