Ексклюзиви
середа, 16 лютого 2022 14:55

Спецтема: Ворог біля українського кордону

Можуть атакувати наші атомні електростанції чи комунікації президента та армії – експерт про плани Кремля

Можуть атакувати наші атомні електростанції чи комунікації президента та армії – експерт про плани Кремля
"Українська сторона намагається плисти у фарватері подій, але недостатньо використовує те, як Захід перемагає в інформаційній війні, говорить Юрій Подорожній. Фото: "Слово і діло"

Захід грає на випередження в інформаційній війні проти Росії. Саме тому оголошують дати нападу на Україну. РФ зараз програє. Це мала б краще використовувати українська влада. Про це Gazeta.ua розказав Юрій Подорожній, експерт в Українському центрі суспільного розвитку.

"Зараз є інформація, що Росія відводить війська. Не поспішав би вірити росіянам. Навіть враховуючи слова Байдена, який фактично підтверджує це. Триває гібридна війна на багатьох рівнях. Безпосередня - з 2014-го року і там постійно гинуть солдати. Йде кібервійна – бачили серйозні атаки на Україну. Можуть розпочатися військові дії та атака на наші атомні електростанції, наприклад, або комунікації президента чи армії", – говорить Подорожній.

Найважливіший рівень протистояння зараз – це світова інформаційна війна, наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Країна у смартфоні, смартфон у Путіна" – що у Раді думають про голосування онлайн

"Таку ж кількість військ росіяни збирали навесні минулого року. Але ми говорили про це не дуже довго. Захід зараз почав відповідати РФ, яка щороку витрачає близько чотирьох мільярдів доларів на підкуп політиків за кордоном, щоб посилали потрібні їй меседжі. Спостерігаємо інформаційну контратаку Заходу. Саме тому західні країни оголошують дати наступу. Це інформаційна боротьба на випередження. На тлі цього навіть у самій Росії серед людей немає великого бажання воювати з Україною. Там злякалися, що наша армія не та, що була 2014-го", – каже Подорожній.

Росіяни програють інформаційну війну, каже експерт.

"РФ має серед союзників Вірменію, Туркменістан, Казахстан. Договір, який Путін підписав у Пекіні, який начебто створює союзника для росіян – це лише односторонні обов'язки Росії. Перестраховка РФ, якщо вона розв'яже війну в Європі, що Китай не битиме по них. Це не союзницькі зобов'язання. Китай підтримує не Росію, а нерозширення НАТО. Росіяни натомість пообіцяли дуже багато. Відрізали себе від Західного світу, коли підтримали Китай у питанні Тайваню. Тепер у РФ немає жодних доброзичливих стосунків із США", – говорить Подорожній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мінськ треба зняти з порядку денного" – чому не працюють угоди

Українська сторона намагається плисти у фарватері подій, але діє недостатньо, говорить експерт.

"Дивує, що Зеленський робить заяви, що у нас все спокійно, що загрозу перебільшують. Президент мав би використовувати цю ситуацію на користь України. Більше говорити з лідерами світу, запрошувати їх у прифронтові зони. Вимагати компенсацій економічних втрат, внаслідок інформаціної війни. Західний світ вже це розуміє і дає нам гарантії на мільярди. Але треба розуміти, що попри втрати, інформаційною війною західний світ нас рятує від війни реальної. Можемо платити життям або грошима. Позиція українською влади має бути більш наступальна", – додає Подорожній.

Росія понад місяць проводила військові навчання на кордоні з Україною, де накопичувала свої війська та техніку. Іноземні ЗМІ називали можливі дати повномасштабного наступу. Посилену активність російських військ, розташованих поблизу українських кордонів, зафіксувала зі своїх супутників приватна американська компанія Maxar Technologies. Знімки зробили 13 та 14 лютого, до заяви російського міністерства оборони про відведення частини військ Західного та Південного військових округів.15 лютого в РФ заявили про відведення частини військових від кордону України "після закінчення навчань".

Зараз ви читаєте новину «Можуть атакувати наші атомні електростанції чи комунікації президента та армії – експерт про плани Кремля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути