субота, 17 вересня 2011 16:08

Путін став претендентом на китайську "премію миру"

Путін став претендентом на китайську "премію миру"

Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін став претендентом на "премію миру імені Конфуція", що вручається в Китаї, повідомляє Agence France-Presse.

Крім Путіна до списку номінантів, який оголосили сьогодні, 17 вересня, в Пекіні організаторами премії, потрапили канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент ПАР Джейкоб Зума, творець гібридного рису Юань Лунпін. Крім них, претендентом на премію названо панчен-ламу - другий за старшинством лама в тибетському буддизмі, який повинен розпізнати реінкарнацію далай-лами. Мова йде про Гьялцене Норбу, якого назвали панчен-ламою влади Китаю. Уряд Тибету у вигнанні вважає панчен-ламою зниклого 15 років тому Гендуна Чок'ї Ньіму, на якого вказав Далай-Лама.

Лауреат премії Конфуція стане відомий 9 грудня, за добу до церемонії вручення Нобелівської премії миру в Осло. Грошова частина премії складає 100 тисяч юанів (близько 16 тисяч доларів).

Представник оргкомітету премії Лю Хаофен заявив, що китайська нагорода не є аналогом або конкурентом Нобелівської премії миру, проте відрізняється від неї завдяки тому, що враховує інтереси Сходу. За його словами, у відборі номінантів брали участь 20 представників китайської науки та мистецтва. Панчен-лама був висунутий на премію за створення "гармонії в Китаї", а Меркель за заслуги у стабілізації обстановки в Європі. З яких причин до списоку претендентів на китайську премію були включені Путін і Джейкоб Зума, не повідомляється.

Нагадаємо, про створення премії імені Конфуція стало відомо в грудні 2010 року незадовго до того, як у Норвегії відбулася церемонія вручення Нобелівської нагороди китайському дисиденту Лю Сяобо. Першим лауреатом "конфуціанської" премії став колишній віце-президент Тайваню Лянь Чжань. Нагороду він отримувати відмовився.

Раніше організатори та члени журі китайської премії миру заперечували будь-який зв'язок з урядом Китаю. Тим часом Лю Хаофен, оголошуючи номінантів другої "конфуціанської" премії, відкрито заявив, що засновником премії є організація, якою опікується міністерство культури Китаю.

Зараз ви читаєте новину «Путін став претендентом на китайську "премію миру"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути