Ексклюзиви
середа, 25 липня 2012 12:16

Присяжнюк заспокоює, що урожай цього року буде не меншим за середній

Присяжнюк заспокоює, що урожай цього року буде не меншим за середній
Микола Присяжнюк каже, що жнива вже завершуються. Фото: presscenter.ukrinform.ua

Через складні погодні умови урожай цьогоріч очікується меншим, ніж минулого рекордного року.

Про це під час брифінгу у Кабміні сказав голова Мінагрополітики Микола Присяжнюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям пообіцяли стабільні ціни на хліб

"Формуванню урожаю зашкодили несприятливі погодні умови. Морози у січні-лютому, а також весняна посуха у ряді регіонів. Валовий збір зерна буде зменшений в усьому світі, через потужну посуху у США та ряді європейських країн. Але українські аграрії зможуть мінімізувати втрати через неврожай. За останніх 15-20 днів після того, як міністерство АПК США оприлюднило дані щодо неврожаю, ціни зросли до 30-70 доларів за тону зерна", - наголосив міністр.

Присяжнюк зазначив, що на сьогодні жнива вийшли на завершальний етап. При прогнозі 9,9 мільйонів ГА, ранні зернові та зернобобові культури обмолочені на площі 7,9 мільйонів ГА, що складає 80% від прогнозу.

"Ряд областей вже вийшли на мільйонний рубіж по збиранню зерна. Так, Одещина намолотила 1,5 мільйони тон, Харківщина та Вінниччина - близько 1,4 мільйони тон, Черкащина, Запоріжжя та Донеччина - понад 1 мільйон тон. Всього зібрано 18,3 мільйонів тон зерна при середній врожайності 23,2 центнерів на гектар", - повідомив він.

За словами Присяжнюка, проведення пересіву загиблих та слабких озимих в оптимальні агротехнічні строки ранніми культурами (кукурудзою, соєю та сорго), дасть змогу отримати врожай не нижчий, ніж середній за останні 5 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна до 18 липня намолотила 14,5 мільйона тонн зерна

"У ряді областей (Хмельницька, Київська, Івано-Франківська, Черкаська та Тернопільська) приблизно на рівні рекордного минулого року. Водночас, від погодних умов найбільше постраждали південні регіони, зокрема Дніпропетровщина, Херсонщина та Миколаївщина. Є доручення прем'єра: Академія наук проаналізувала втрати, в усіх цих регіонах вони будуть компенсуватися", - вважає міністр.

Також він додав, що за прогнозами Мінагрополітики, урожай ранніх зернових після доробки становить 21,5 мільйонів тон. З них пшениці - 13,9 мільйонів тон.

"Україна споживає щороку на хлібопекарські цілі близько 5 мільйонів тон продовольчої пшениці. Сумніватися у недостатності продовольчого зерна немає жодних підстав", - підсумував він.

Зараз ви читаєте новину «Присяжнюк заспокоює, що урожай цього року буде не меншим за середній». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути