середа, 24 січня 2007 12:15

Президентом Ізраїлю вперше може стати жінка

Президентом Ізраїлю вперше може стати жінка

Президент Ізраїлю Моше Кацав, проти якого висунули звинувачення у зґвалтуванні, може подати у відставку до закінчення терміну своїх повноважень в липні 2007 року. Про це говорять джерела в оточенні ізраїльського президента.

Президент відкидає звинувачення, проте якщо суд визнає його провину, Кацаву може загрожувати ув"язнення на термін від 3 до 16 років. У разі його дострокової відставки посаду глави держави вперше в історії Ізраїлю займе жінка - спікер Кнесета Далія Іцик.

У такій ситуації Іцик стає найбільш вірогідним кандидатом на пост президента Ізраїлю на майбутніх виборах.

Вибори президента Ізраїлю пройдуть у Кнесеті протягом 45 днів після того, як Кацав піде у відставку. Більшість депутатів на сьогоднішній день готова підтримати зміну, згідно якій президент обиратиметься відкритим, а не таємним голосуванням.

Якщо Кнесет прийме рішення обирати президента відкритим голосуванням, віце-прем"єр Шимон Перес висуне свою кандидатуру на цю посаду.

Згідно із опитуваннями, що проводяться останнім часом, Перес є найвірогіднішою кандидатурою на посаду президента Ізраїлю. Проте до цих пір він жодного разу не заявляв, що має намір балотуватися в президенти після того, як 2000 рок він отримав поразку - і президентом вибрали представника "Лікуда" Моше Кацава.

На нещодавній нараді фракції "Кадіма" Ехуд Ольмерт сказав, що особисто він підтримує варіант відкритого голосування на президентських виборах. Джерело в канцелярії глави уряду повідомило, що незабаром фракція "Кадіма" проведе спеціальне засідання з даного питання.

Шимон Перес поки утримується від коментарів. Він посилається на зайнятість у зв"язку з необхідністю до підготовки його зустрічі з головою ПНАМахмудом Аббасом на економічному форумі в Давосі, яка відбудеться 25 січня, і переговорів з королем Йорданії Абдаллою II, назначених на суботу, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Президентом Ізраїлю вперше може стати жінка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути