Ексклюзиви
субота, 29 квітня 2017 11:02

Повернення до бюджету "грошей Януковича" можуть оскаржити

Повернення до бюджету "грошей Януковича" можуть оскаржити
"Чекаємо рішення суду, в якому буде розписано, як вдалося конфіскувати ці гроші" - Віталій Шабунін

Повернення до бюджету $1,5 млрд "грошей Януковича" можуть оскаржити. Все залежить від того, наскільки якісно це доведено у рішенні суду. Про це говорить голова правління Центру Протидії Корупції Віталій Шабунін.

"Ці гроші спочатку були заморожені українською фінансовою розвідкою ще в 2014 році. Зараз ці гроші були по достатньо специфічній процедурі конфісковані в державний бюджет. Вони вже не зникнуть, хіба що їх спробують вкрасти з держбюджету.

Залишаються можливості оскаржити це рішення у суді, але думаю, робитимуть це вже не в українській юрисдикції. Але це питання довгих років".

Сам Янукович відхрещується від $1,5 млрд.

"Формально він не був з ними пов'язаний. Це компанії, які фактично легалізовували гроші, раніше вкрадені в Україні, виведені з неї, а потім ще раз введені в Україну.

Це були цінні папери, спеціально випущені державою, які конвертувалися державою, потрошки виплачувалися в долари, і давали прибуток у 8% річних. Цього року спливав термін виплати грошей, тобто фактично, на рахунках була жива валюта.

Найбільша частина грошей була в "Ощадбанку", ще частина ― в Укрексімбанку.

Проблема у тому, що немає рішення суду. Ми чекаємо рішення суду, в якому буде розписано, як вдалося конфіскувати ці гроші.

Із того, що Юрій Луценко говорив на прес-конференції, можна зробити висновок, що схема була приблизно така. Вони взяли одного з фігурантів справи ― скоріш за все, це якийсь фіктивний директор, який не впливав на жодне рішення. Він визнав свою винуватість. Своїми свідченнями він легалізував доказову базу, отримав вирок, в рамках якого була спецконфіскація, якою арештували всі активи учасників злочинної групи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні повернули $1,5 млрд Януковича

Проблема полягає в тому, що потрібно було довести, що ці гроші були отримані в результаті діяльності злочинної групи. Треба подивитися в рішення суду ― наскільки якісно це доведено", - каже Шабунін.

28 січня 2015 року Державна служба фінансового моніторингу заблокувала $1,42 млрд на рахунках нерезидентських компаній, пов'язаних з Віктором Януковичем, його близькими, посадовцями колишнього уряду країни та пов'язаними з ними особами.

Кабмін заклав у державний бюджет на 2017 рік надходження від спеціальної конфіскації коштів корупціонерів суму 10,5 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Повернення до бюджету "грошей Януковича" можуть оскаржити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути