неділя, 17 травня 2009 09:26

Посол України попросив не чіпати Мазепу

Посол України попросив не чіпати Мазепу
Історія має бути предметом неупередженого вивчення, а не інструментом інформаційних кампаній – це в інтересах як українського, так і російського народів.

Так посол України в Росії Костянтин Грищенко прокоментував заяву МЗС Росії з приводу вшанування Україною гетьмана Івана Мазепи.

"Останнім часом всіх в Україні вкрай непокоїть тенденція до істотного погіршення ставлення росіян до українців, формування в суспільній уяві громадян РФ образу України як ворожої держави", - зауважив посол.

"Вражають соціологічні дані російської компанії Левада-центр, які показали, що в січні-лютому цього року вже 62% росіян зізнавалися у своєму негативному ставленні до України. В той же період 91% українців заявили про своє позитивне відношення до Росії", - уточнив Грищенко.

Посол припускає, що "коріння різкого посилення антиукраїнських настроїв в РФ в останні роки криються в інформаційній кампанії проти нашої держави, яку послідовно ведуть російські ЗМІ, штучно створюючи в свідомості широких мас росіян негативний образ України".

"Особливо деструктивним є тенденційне трактування історичних подій, упереджене висвітлення непростих спроб українського суспільства відверто та відкрито оцінити минуле своєї країни", - додав він.

"Зрозуміло, що постать Івана Мазепи в силу століть царської, а потім і радянської пропаганди, неоднозначно сприймається в Росії", - зауважив Грищенко.

"Але так само неоднорідними є в українському суспільстві оцінки таких історичних діячів як Петро І та Катерина ІІ, які знищили козацькі свободи, ліквідували автономію українських земель, закріпачили мільйони українців", - звертає увагу посол.

Але, за його словами, "принципова різниця полягає в тому, що в Україні спокійно ставляться до шанування цих постатей Російською державою та суспільством і не намагаються нав"язати своє бачення і свою оцінку, що, мабуть, є однієї з причин все більш зростаючого дисбалансу у сприйнятті нашими народами один одного".

"В інтересах як українського, так і російського народів, щоб історія була предметом уважного та неупередженого вивчення, а не інструментом інформаційних кампаній. Впевнений, двом державам та їх зовнішньополітичним відомствам є про що дискутувати поза межами подій минулих століть", - додав посол, пише Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Посол України попросив не чіпати Мазепу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути