пʼятниця, 17 квітня 2009 15:58

У Києві з"явиться пам"ятник Мазепі

У Києві з"явиться пам"ятник Мазепі

Кабінет міністрів підтримав пропозицію Київської міської держадміністрації про установку пам"ятника гетьманові України Івану Мазепі в столиці.

Своїм розпорядженням від 8 квітня Кабмін доручив Міністерству культури і туризму Київміськдержадміністрації провести конкурс на кращий проект пам"ятника і забезпечити його проектування.

Київміськдержадміністрації необхідно визначити місце розташування пам"ятника, прийняти заходи по відведенню земельної ділянки.

При цьому споруда пам"ятника здійснюватиме за рахунок засобів стабілізаційного фонду, передбачених в держбюджеті.

Як повідомлялося, день народження Мазепи може стати державним святом. Депутат Верховної Ради, член фракції Блоку Юлії Тимошенко Андрій Шкіль пропонує парламенту відсвяткувати на державному рівні 370-річчя від дня народження гетьмана Івана Мазепи.

Крім того, пам"ятник гетьманові Івану Мазепі встановлять у Полтаві на Соборній площі до дня Незалежності.Нагадаємо, рішення про встановлення пам"ятника Івану Мазепі було прийнято на позачерговій сесії міської ради 22 серпня 2008 року. Замовником проекту є обласна державна адміністрація.Раніше пам"ятник планували відкрити в травні 2009 року до святкування 300-річчя Полтавської битви.

26 березня Президент заснував нову державну відзнаку — Хрест Івана Мазепи. Згідно з його указом, нею нагороджуватимуть громадян України, іноземців, осіб без громадянства "за значний внесок у відродження національної культурно-мистецької, духовної, архітектурної, військово-історичної спадщини, заслуги у державотворчій, дипломатичній, гуманістичній, науковій, просвітницькій та благодійній діяльності".

Мазепа (1639-1709) - гетьман України з 1687 по 1709 роки; спочатку вважав за можливе співробітництво з Москвою, але політика Петра I у період Північної війни призвела до його розриву з Росією; в 1708 році він уклав договір зі шведським королем Карлом XII про приєднання до антимосковської коаліції, але після поразки шведської армії під Полтавою емігрував.

За матеріалами Интерфакс-Украина, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У Києві з"явиться пам"ятник Мазепі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути