середа, 11 жовтня 2017 13:59

Порошенко заспокоїв європейців щодо мовного питання

Порошенко заспокоїв європейців щодо мовного питання
Засідання Венеціанської комісії. Фото: iPress.ua

Україна внесе у закон про освіту корективи Венеціанської комісії.

Таку впевненість висловив президент Петро Порошенко, виступаючи на засіданні ПАРЄ у Страсбурзі.

"Ми направили закон Венеціанській комісії на розгляд. Ми готові до діалогу. Ми спеціально не розглядали наступних законів щодо освіти, спочатку хочемо почути результати комісії... І я переконаний, що ми повністю впровадимо висновки Венеціанської комісії", - сказав президент.

Він висловив сподівання, що висновки Венеціанської комісії дозволять зняти всі суперечки навколо цього закону.

"Хочу запевнити - ми будемо належним чином гарантувати мовні права відповідно до національного законодавства та міжнародних зобов'язань і стандартів. У тому числі і право навчатися рідною мовою, при цьому вивчаючи державну мову - українську", - наголосив Порошенко.

Відповідаючи на питання щодо закону про освіту він говорив болгарською, румунською, польською, російською, англійською та українською.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко словами Черчилля відповів на пропозицію продати Крим

5 вересня народні депутати 255-ма голосами підтримали освітню реформу. 28 вересня закон "Про освіту" набув чинності. Він передбачає, що діти з нацменшин в Україні продовжуватимуть вивчати рідну мову у молодших класах, а із середньої школи починатимуть вчитися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або кількох дисциплін.

Занепокоєння освітньою реформою в Україні висловили Болгарія, Угорщина, Румунія, Росія та Молдова. Там вважають, що український закон "Про освіту" порушує права їхніх меншин. При цьому в Угорщині, до прикладу, українською мовою викладають лише в одному ліцеї.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко заспокоїв європейців щодо мовного питання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути