вівторок, 23 червня 2020 13:56

Порошенко vs Зеленський: Казанжи оцінила дії влади і наслідки

У президента Володимира Зеленського корумповане оточення. У країні триває дерибан коштів. А влада зводить рахунки із політичними опонентами. Так хочуть втримати рейтинги, розповідає в інтерв'ю Gazeta.ua Зоя Казанжи, журналістка і блогерка.

Як за нинішніх обставин мала би діяти влада по відношенню до Петра Порошенка?

Під час передвиборчої кампанії Володимир Зеленський декларував справедливість. Що він інший, відрізняється від старих політиків. Мова мала би іти про справедливе правосуддя, а не про зведення політичних рахунків.

Автор: pen.org.ua
  Журналістка і блогерка Зоя Казанжи: "Ми з жовтня 2013 року у бойовій готовності: маєш виходити і захищатися"
Журналістка і блогерка Зоя Казанжи: "Ми з жовтня 2013 року у бойовій готовності: маєш виходити і захищатися"

Відставлений генеральний прокурор Руслан Рябошапка розповідає, що справа валиться. Його примушували відкривати кримінальні провадження. Це викликає недовіру до того, що відбувається далі уже з більш лояльною генеральною прокуроркою Іриною Венедіктовою.

Говорити про справедливе правосуддя не можна. Нічого нового. Зведення рахунків із політичними опонентами відбувається постійно. Можливо, не на такому рівні. Це породжує недовіру до влади. Їхні методи не мають нічого спільного з правосуддям.

Зеленський розуміє, що відбувається?

У мене скептичне ставлення до Володимира Зеленського. Людина жила в іншому світі. Він не передбачав формування навичок державного управління. У мене велике питання до його освіти, які книжки він читав. Видно, що старається. Але розуміємо, що прихід Зеленського до влади - це результат олігархічної змови. А Зеленському було цікаво взяти у цьому участь. Уявляю його ейфорію, коли переміг. Уся країна під ногами - роби, що хочеш. Ці дурні заяви, що він не знав, що президент не може саджати. Це політичне невігластво. Знищення інституційної спроможності.

Це простий спосіб відмовитися від своїх обіцянок?

У випадку з Зеленським вхід - 1 гривня, вихід - 10. Навіть якщо зараз захоче зіскочити з цього потягу, сумніваюся, що йому дозволять. Не вірю, що він самостійна фігура. Тому що багато речей не розуміє, не знає, як працюють. Потребує певної допомоги.

У нього корумповане оточення. Бачимо різні групи впливу. Дерибанять кошти. Можемо бачити це з коронавірусним фондом - гроші витрачають на будівництво доріг. З іншого боку, він має пройти цей шлях до кінця.

Автор: УНІАН
  "Якщо зараз Зеленський захоче зіскочити з цього потягу, сумніваюся, що йому дозволять. Не вірю, що він – самостійна фігура", - каже Казанжи.
"Якщо зараз Зеленський захоче зіскочити з цього потягу, сумніваюся, що йому дозволять. Не вірю, що він – самостійна фігура", - каже Казанжи.

Влада думає про наслідки?

Президент діє у популістичній манері. Йому подобається подобатися. Щирий у своєму невігластві: я не підозрював. Це й людям до душі. Більше 30 відсотків ностальгують за Радянським Союзом. І Зеленський - радянська людина, із бекграундом зросійщеного Кривого Рогу, з радянськими артистами, орієнтованим на СНД гумором. Тому він сам і ті фільми були такими зрозумілими. Думаю, він 100 разів пошкодував, що у це вв'язався. Із точки зору самолюбства - це круто. А щодо наслідків і відповідальності поки що не розуміє, що його чекає. У мене скептичний прогноз щодо його персонального майбутнього.

Як ситуація навколо Порошенка вплине на рейтинги обох президентів - колишнього і нинішнього?

Не думаю, що це суперськи підніме рейтинг Петра Порошенка. Кожен із політиків має якусь стелю - набрати 2-5 відсотка. Але пам'ятаю, коли Юлія Тимошенко мала 5 відсотків, говорили, що це стеля. А потім вона набрала 12.

Порошенко зараз лідер, який об'єднує тих, хто і так був за нього. Не можна сказати, що до нього переходить електорат, який розчарувався у Зеленському. Вони скоріше підуть до Бойка-Медведчука. Можливо, якийсь відсоток приєднається до "Голосу".

Рейтинг Зеленського триматиметься, доки його електорат буде більш-менш економічно забезпечений

А рейтинг Зеленського?

Для електорату Зеленського такі справи є певним мірилом. Думаю, це входить у сферу інтересів його виборців. Прогнозую, що рейтинг нинішнього президента триматиметься, доки його електорат буде більш-менш економічно забезпечений. Поки його годуватимуть словами "Порошенко винен", буде голосувати за Зеленського. Це нагадує Трампа. У нього тримаються 42 відсотки.

До кінця року електорат Зеленського буде зберігатися. Люди казали, що голосували не за нього, а проти Порошенка. Хоча проти п'ятого президента використовувалися ниці технологічні речі.

Бачимо відкат у реформах - медицині, освіті, зачепило децентралізацію. У чому ще чекати таких змін?

Ми спочатку думали, що владна команда хаотична і неспроможна. Але у цьому хаосі є певна системність. Схоже на те, що Зеленський часто не "при ділах". А його оточення грає короля. Це дуже лягає у радянський наратив.

Бачимо армію. І все, що стосується державних речей. Інституційна спроможність - це і наглядові ради, звідки хочуть вичавити іноземців, знижують зарплати.

Не буває, що медицина відкотилася, а освіта - ні. За каденції Зеленського міський голова Харкова повертається до теми декомунізації - вулицю Жукова хоче повернути. Якщо стане можливим серйозний відкат в одному напрямку, за ним послідують інші. Це як камінчик кидаєш у воду - спочатку маленькі кола розходяться, потім більші, а потім тонеш із каменем на шиї.

Мова про те, що нові обличчя заточені на дерибан коштів - це видно по медицині. В освіті - серйозно говорять, щоб відмінити ЗНО і відкрити годівницю для ректорів. Багато речей може статися, якщо громадськість просто спостерігатиме.

Якщо тебе не чують – маєш виходити на вулицю

А як має діяти суспільство?

Так, як діємо з 2014 року. Протестувати. Право на протест - одне з важливих у демократичному суспільстві. Якщо тебе не чують - маєш виходити на вулицю.

Об'єднуватися, створювати громадські організації, бо одинакам тяжко шукати однодумців. Працювати над важливими, ціннісними темами.

Дивлюся за нішевими громадськими об'єднаннями - екологами, захисниками дітей, проукраїнськими організаціями, які захищають цінності. Після згортання реформ постає питання незалежності країни, демократії, основних прав і свобод. Мова про те, що ми маємо незалежність, свободу, країну, право на справедливе правосуддя, захист територіальної цілісності, мову. І нема інших варіантів, як в усіх дозволених Конституцією формах захищати ці речі. Якщо дійде справа - у всіх формах мирного протесту.

Ми бачили кілька акцій у столиці. Це може бути "розігрівом" перед великим протестом?

Соціологія 2013 року фіксувала невисоку протестну активність. Але відбулися масштабні виступи. Тому не можна сказати напевно.

Ми з жовтня 2013-го у бойовій готовності: маєш виходити і захищатися від незаконних забудов, свавілля місцевих князьків. В Одесі є проукраїнський кістяк, для якого не треба ніяких репетицій. Є люди, які після Майдану тисячу разів пересварилися, але коли треба було захищати керівника художнього музею Олександра Ройтбурда, прийшли всі. Це той середній клас, якому не конче постійно кричати: "Вовки". Ці люди розуміють: вони вийдуть за справжні цінності і без репетицій.

До 24 серпня, певне, карантин ще не буде дуже послабленим. Це свято для великої кількості стало головним. Люди вийдуть. Це буде репетиція чи вихід за те, щоб продемонструвати своїм і не своїм, що ми є? Важливо, щоб нас бачила влада.

Офіс генпрокурора та ДБР відкрили понад 20 проваджень проти Петра Порошенка. Лише в одному з них п'ятому президенту оголосили підозру. Слідство вважає, що 2018 року він "видав явно злочинний наказ", яким схилив голову Служби зовнішньої розвідки Єгора Божка до перевищення ним влади та службових повноважень. Божок нібито за наказом Порошенка призначив на посаду заступника голови СЗР Сергія Семочка.

2018 року журналісти провели розслідування статків Семочка. З'ясувалося, що він володіє нерухомим майном на понад 200 млн грн та їздить на Land Cruiser, зареєстрованому на людину, яка не існує. А члени його сім'ї мають російське громадянство та бізнес у Криму. Тоді Порошенко відправив у відставку Семочка.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко vs Зеленський: Казанжи оцінила дії влади і наслідки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути