Ексклюзиви
понеділок, 18 лютого 2008 10:22

Політологи прокоментували вихід Балоги з НУНС і створення нової партії

Олексій Гарань, науковий директор Школи політичної аналітики, при Києво-Могилянській академії побачив декілька причин виходу Балоги з НУНС: "достатньо сильні суперечності навколо створення коаліції" між ним і НУ, гальмування створення єдиної партії на основі НУ і "Народної самооборони", а також бажання "звільнитися від пут коаліційної угоди" і можливе формування нового політичного проекту.

Балога своїм відходом дає зрозуміти політикам і чиновникам, що НСНУ себе вичерпав, упевнений шеф-редактор аналітичного ресурсу Polittech.org Тарас Березовець.

"Мова йде про можливе створенні нової політичної сили на базі прихильників НУ, які виступали за співпрацю з прагматичним крилом Партії регіонів. Першою ластівкою цього процесу було призначення Раїси Богатирьової на посаду Секретаря РНБО", - відзначив Гарань.

Політолог припустив, що нову політичну силу чекають проблеми з електоратом, оскільки "регіонали" і ліберальні "нашоукраїнці" "будуть стурбовані союзом один з одним", а їм ще належить переконувати виборців в правильності свого кроку.

В той же час директор Інституту глобальніх стратегій Вадим Карасьов упевнений, що сформувати нову третю велику партію дозволить "електоральний ресурс Президента плюс електоральний ресурс нових осіб створюваної партії плюс адміністративний ресурс Секретаріату".

За словами директора Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимира Фесенка, з виходом Балоги процес створення нового політичного пропрезидентського проекту настільки інтенсифікується, що вже найближчим часом ми дізнаємося його назву і представників.

Експерт упевнений, що мета Балоги - створити "керовану політичну силу, на відміну від НУ", і підкреслює, що варіантів її формування багато.

"Якщо створити нову партію, то є ризик, що вона може не взяти участь в дострокових парламентських виборах - згідно із законом потрібна реєстрація не менше чим за рік до виборів. Проект може бути реалізований і на базі громадської організації "Гарт", яка, з чуток, активізує свою діяльність, намагається створити медіабазу і інше. Не можна виключити в перспективі створення блоку під Президента. Варіанти можуть бути різіні", - упевнений Фесенко.

Директор Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній упевнений, що Балога "грає крупніше", і має намір розширити електоральне поле за рахунок "регіоналів". "Очевидно, йтиме мова про створення ширшої структури, ніж партія з метою підтримати Ющенка на президентських виборах. Це можуть бути і нові політичні утворення, і залучення діючих, і спроба залучення електоральної бази з "помаранчевих" і "біло-блакитних" політиків і структур. Нагадаю, в Україні ще такого не було, щоб Президент на другий термін балотувався по тому ж електоральному полю", - говорить експерт.

Директор Української філії Інституту національної стратегії Кость Бондаренко припустив, що новий політичний проект Балоги полягатиме в "об"єднанні промислово-фінансових груп навколо Президента".

За словами Березовця, проспонсорувати його можуть, зокрема, Рінат Ахметов і Дмитро Фірташ.

За матеріалах: ЛігаБізнесІнформ.

Зараз ви читаєте новину «Політологи прокоментували вихід Балоги з НУНС і створення нової партії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути