четвер, 12 серпня 2021 20:23

Політолог розповів, хто переможе в разі дострокових виборів

Політолог розповів, хто переможе в разі дострокових виборів
Ігор Попов: "Зеленський явно налаштований іти на другий термін". Фото: Тарас Подолян

У разі дострокових президентських виборів у Володимира Зеленського немає конкурентів. Анонсована президентом деолігархізація дасть плоди, якщо провести її грамотно. Суд над Медведчуком може затягнутися через його адвокатський досвід.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів політолог Ігор Попов.

"У Зеленського зараз немає конкурентів, він гарантовано переможе, – відповідає політолог на запитання щодо дострокових виборів. – Він явно налаштований іти на другий термін. Питання в тому, чи впорається він із викликами".

Одним із головних викликів є анонсована президентом боротьба з олігархами та перетворення їх на великих бізнесменів. Експерт вважає це завдання цілком реальним – варто лише обрати оптимальну стратегію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Я даю шанс олігархам стати бізнесменами - президент

"Ідея правильна. Західна Європа її апробувала – податкові норми й антимонопольне законодавство. Американський приклад не був ідеальним – антитрастове законодавство призвело до перерозподілу ринків. Не згадують у нас східний досвід – японські дзайбацу (конгломерати в Японській імперії, чий вплив дозволяв контролювати значні частини економіки. – Gazeta.ua) створили ще у ХІХ столітті. А після Другої світової війни їх перетворили на транснаціональні корпорації, що продавали свої вироби по всьому світу. Японія теж починала як аграрна держава, але стала високотехнологічною. За цієї моделі укладають домовленість з олігархами, що вони заробляють не на газі і вугіллі, а на створенні високоякісного продукту на експорт".

Також Зеленський закрив канали одіозного проросійського олігарха Медведчука та наклав на нього санкції. Але на лаві підсудних ми його побачимо ще не скоро, запевняє Ігор Попов.

"Вплив Медведчука суттєво послаблений. Путін у своїх виступах про нього не згадує. Це теж показово. Юридичний процес проти Медведчука з його адвокатським досвідом може тягнутися 10-20 років. Кампанія проти нього – це політичний акт, що має інформаційний та електоральний ефект", – зазначає політолог.

Повне інтерв'ю з Ігорем Поповим читайте в журналі "Країна"

2 червня Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт №5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

Передбачається внесення змін до низки законів з метою створення Реєстру олігархів, запровадження декларування публічними службовцями контактів з особами, включеними до зазначеного Реєстру.

4 червня Зеленський заявив, що у разі намагань провалити законопроєкт про деолігархізацію це питання буде винесено на всеукраїнський референдум.

Зараз ви читаєте новину «Політолог розповів, хто переможе в разі дострокових виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути