Ексклюзиви
понеділок, 19 листопада 2012 16:17

Політолог: Поки Юля сидить - саміту не буде

Політолог: Поки Юля сидить - саміту не буде
Олександр Потєхін. Фото: gazeta.ua

Поки політична ситуація в України залишатиметься такою як сьогодні, саміт буде для українських чиновників лише приводом покататися до Брюсселя. Іншого сенсу зустрічі не матимуть. Про це у коментарі сказав директор Центру миру, конверсії і зовнішньої політики України Олександр Потєхін.

"Цього року саміт Україна-ЄС точно не відбудеться. Коли ж він буде у наступному - залежить від того, коли вирішать проблеми в Україні. Усі знають, нікого у Європі не задовольнили українські вибори, навіть не так вибори, як сам день виборів. Перед виборами - політичні репресії, вибіркове застосування правосуддя. Під час виборів — "Беркут" ламав результати у невеличкій кількості округів. Сьогодні провести саміт із Україною означає сказати: "Давайте так і далі, ми поблажливо поставилися до тих порушень, які були допущені урядом і конституційним судом після приходу до влади президента Януковича, тоді закрили очі, і тепер закриємо, усе клас, усе гаразд". Такого не буде. Не хочу прогнозувати надрадикальні дії, але стосунки із Європою стануть замороженими, буде дуже зимно. А коли це зимно перетвориться в тепло? Якщо режим Януковича продовжуватиме у тому ж дусі, ніякого потепління не буде", - сказав Потєхін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиційні лідери можуть так дозмагатися між собою, що в 2015 переможе Янукович - експерт

На думку політолога економічних санкцій до України не застосовуватимуть, бо економіка країни й без цього перебуває у стані рецесії.

" Ніхто не буде їздити сюди, ніхто не буде запрошувати до них. Економічних санкцій не буде. Українську економіку не треба штовхати до рецесії. Вона тихо-тихо скотилась у рецесію сама. Ненадання кредитів від МВФ -це вже є санкції самі по собі. Санкції, якщо й будуть, то без списку Магнітського", - вважає він.

Потєхін додає, що проведення саміту означає ознаменування позиції держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держдепартамент США: ув'язнення Тимошенко нашкодило репутації України

"Для того, щоб проводити саміт потрібно мати про що говорити і з ким говорити. Якщо ситуація, позиція Києва, буде такою як сьогодні, то саміт не потрібний. Він буде для України лише приводом покататися до Брюсселю, і не більше. Хоча сам по собі саміт — це певний етап. На якому з'ясовується де ми є, і куди йдемо. А де є Україна - зрозуміло для всіх. Уже минулорічний саміт був великим авансом, який українська сторона не виправдала. Люди приїхали, показали, що діалог триває, сказали, що практично закінчено узгоджувати текст угоди про асоціацію. Після цього українці наплювали в очі тим, ЄС запевнили буде знайдений спосіб припинити політичні репресії.

Потєхін упевнений, поки не буде амністії для політичних в'язнів, ніякий прогрес у стосунках України і Євросоюзу - не можливий. "Хочете саміту — випускайте політичних в'язнів. Мій прогноз — будуть розмови про майбутні саміт, але поки не буде звільнення не буде саміту. Судячи з того, як результати виборів вибивав ОМОН, у влади є тверда позиція: "Ми їх давили і давити будемо".

Зараз ви читаєте новину «Політолог: Поки Юля сидить - саміту не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути