неділя, 21 жовтня 2018 19:48

Політики ведуть хитру гру проти нового Виборчого кодексу - експерт

  Сьогодні в Україні діє комбінована виборча система
Сьогодні в Україні діє комбінована виборча система

Наступні вибори до Верховної Ради будуть проходити за старою змішаною системою. Народним депутатам не вигідно ухвалювати новий Виборчий кодекс.

Таке переконання висловив політолог Вадим Карасьов в інтерв'ю Gazeta.ua.

А торпедування цієї теми спікером парламенту Андрієм Парубієм, який є одним із авторів відповідного законопроекту, буде йому лише на руку.

Усі політичні сили не зацікавленні у голосуванні за новий Виборчий кодекс, нову систему за відкритими списками. Будь-яку партію влади - нинішню чи майбутню - змішана система влаштовує, бо дає змогу формувати провладну більшість. Якщо є труднощі зі створенням коаліції, долучають до участі мажоритарників.

Що вони з того отримують?

Вони хочуть бути учасниками провладної більшості. Так можуть мати більше грошей із бюджету на округи, менше податкового тиску, гарантію від силовиків. Бо партія влади - це і ресурс влади. Вони хочуть убезпечити себе від проблем і обирають переможця.

Відкриті списки можуть підірвати владу їхніх босів

Також ніхто з партійних лідерів не хоче систему відкритих списків. Нинішня система закритих списків працює на них. Відкриті списки можуть змінити розклади всередині партій, підірвати владу їхніх босів. Закриті списки формують лідери партій. Це гарантія, що внутрішньопартійна ситуація не буде небезпечною для керівництва.

Для чого Парубій у вересні підняв цю тему?

Це маневри, риторика. Щоб показати: "Ми хочемо, а хтось заважає". У небажанні змінювати систему ніхто не зізнається. Західні партнери на цьому наполягають і прямо проти них ніхто не піде. Тому обирають тактику маневрування. Це все хитра гра, щоб новий Виборчий кодекс не був ухвалений.

Така риторика не вдарить по іміджу Парубія?

Парубій як співавтор може сказати: "Я - проєвропейський політик, який хотів ухвалення законопроекту. Але у парламенті є латентні корупціонери, які заважають". Його імідж абсолютно не постраждає.

Перше завдання - обмежити вплив партії влади на формування більшості. Друге - обмежити владу вождів у партіях

Яка виборча система для України була б оптимальною?

Ідеальної виборчої системи нема. Мажоритарні системи діють у США, Великій Британії. Пропорційні - у Нідерландах. Зв'язані мажоритарно-пропорційні системи - в Угорщині, Німеччині. Не зв'язані - в Україні, Росії. Окремо вибори за списком, окремо - по мажоритарці - це радянська модель. Після виборів влада починає тасувати.

Нам потрібно розвивати внутрішньопартійну демократію, для цього обмежити владу "батьків". Потрібно розбити провладну сфабриковану більшість, яка не відображає вибір українців. Для цього треба відмовлятися від змішаної системи, яка діє в Україні.

Перше завдання - обмежити вплив партії влади на формування більшості. Друге - обмежити владу вождів у партіях.

Який закон стимулював би створення повноцінних політичних партій?

Потрібно розвивати внутрішньопартійну демократію. Щоб оновлювалися лідери. Бо партії зникають разом із керівниками. Щоб життя було не лише між партіями, а всередині них.

Не для цього запровадили державне фінансування партій, які ввійшли у парламент? Вони отримують великі кошти.

У нас більшість партій - це лідерські кліки. Тому наші гроші йдуть не партіям, а їхнім вождям. Це розтрати.

Лідери мають висуватися знизу догори. Потрібно перевернути піраміду і формувати партії з регіонів і до центру. На це має йти фінансування. Це потрібно прописати у законі.

А у нас з'явився лідер, отримав гроші і пустив їх на свою рекламу, а не на внутрішньопартійне життя.

Яким буде наступний парламент, якщо не ухвалять новий Виборчий кодекс?

Фактично, таким самим, як і цей. Треба буде тиснути, щоб уже він ухвалив новий закон. Бо люди ніби приходять нові, а політика лишається стара. Багато буде залежати від нового президента. Якби у нинішнього було бажання, новий Виборчий кодекс ухвалили б.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Порошенко на плечах мажоритарників хоче в'їхати у другий термін" - Олег Рибачук

Сьогодні в Україні діє комбінована виборча система. 225 депутатів обираються до Верховної Ради через мажоритарні округи. Там перемагає той, хто отримує більшість голосів. Тому перед виборами кандидати намагаються завоювати повагу жителів свого округу та вкладають гроші у ремонти, соціальну допомогу, гречку тощо.

Ще 225 кандидатів проходять до Ради через закриті партійні списки. Виборець голосує за певну партію або блок партій. У випадку, якщо вона набирає більш ніж 5% голосів, – проходить до парламенту. За такої системи у депутатів є можливість купити собі місце в парламенті.

Новий Виборчий кодекс запровадить парламентські вибори за відкритими списками.

Зараз ви читаєте новину «Політики ведуть хитру гру проти нового Виборчого кодексу - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути