четвер, 23 січня 2020 19:48

Показали бюлетень на місцеві вибори. Активісти вже побачили можливість фальсифікації

Цьогорічні місцеві вибори відбудуться за новими правилами, закріпленими у Виборчому кодексі. Він набрав чинності 1 січня 2020 року.

Українці обиратимуть депутатів обласних рад та міських рад у містах з кількістю виборців від 90 тис. за пропорційною системою з відкритими списками.

Це означає, що виборці "великих громад" матимуть змогу проголосувати не лише за партію, а й за конкретного кандидата від неї, нагадує рух "Чесно"

Зміна виборчих правил призведе й до змін у бюлетенях, які громадяни отримають на дільницях 25 жовтня. ЦВК показала попередній макет бюлетеня для виборів до облрад і міськрад великих міст.

У бюлетені буде повна назва місцевих організацій партій з порядковими номерами за жеребкуванням.

Праворуч від назви кожного партосередку буде порожній квадрат для позначки голосу за партію. А під назвою – порядкові номери, прізвища та ініціали усіх кандидатів у депутати від цієї партії, включених до регіонального виборчого списку.

У самому низу бюлетеня розмістять текст "Від організації партії, за яку я проголосував (проголосувала), підтримую кандидата у депутати", а праворуч від нього – прямокутник зі знаком "№" та вільним полем, куди потрібно буде вписати номер кандидата.

  Кожна партія може виставити до 12 кандидатів в залежності від округу і населеного пункту.
Кожна партія може виставити до 12 кандидатів в залежності від округу і населеного пункту.

Виборець зможе:

позначити партію, за яку він голосує;

написати порядковий номер вподобаного кандидата зі списку, котрий партія висунула в окрузі.

  Номер кандидата від обраної партії треба буде вписувати внизу бюлетеня.
Номер кандидата від обраної партії треба буде вписувати внизу бюлетеня.

Виборцю потрібно буде навпроти назви партії, за яку він голосує, зробити позначку "+" або іншу. У прямокутнику в нижній частині бюлетеня – вписати порядковий номер кандидата, якого він підтримує.

Якщо ж виборець проголосує за партію, але внизу впише неіснуючий номер кандидата чи іншу позначку, або не вкаже жодного номера чи позначки, вважатиметься, що виборець підтримує весь регіональний список.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки треба грошей, щоб піти в мери Києва

"Така форма бюлетеня створює ризики фальшування результатів виборів.

Уявіть, що виборець напише цифру 1, а до неї допишуть 0 — вийде кандидат під номером 10. Дописати 1 — ніби виборець підтримує 11-го в списку. Можна число 3 легко перетворити на 8. Будуть суперечки між членами комісії, наприклад, це цифра 2 чи 7.

Комісії, які підраховують голоси, мають фіксувати, а не трактувати волевиявлення. Це не питання до ЦВК, яка розробляла зразок бюлетеня за вимогами закону. Це питання до законотворців. Парламентарі ще можуть внести зміни до Виборчого кодексу, щоб спростити підрахунок і зробити його прозорим", – каже координатор руху "Чесно" Віта Думанська.

Окрім того, виборці можуть не додивитися, що внизу бюлетеня є місце для вибору кандидатів від партії, яку вони обрали. І ті, кого партія сама розташувала вище у списку, матимуть перевагу та більше шансів пройти до ради. Таким чином, відкриті списки мають усі шанси перетворитися на старі закриті, кажуть активісти.

22 грудня в Україні відбулися місцеві вибори у 86 новостворених об'єднаних територіальних громадах.

Зараз ви читаєте новину «Показали бюлетень на місцеві вибори. Активісти вже побачили можливість фальсифікації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути