вівторок, 14 серпня 2018 11:19

Плювали на закон: Порошенко дав Холодницькому державну охорону

Плювали на закон: Порошенко дав Холодницькому державну охорону
Президент не має права надавати охорону УДО заступнику генпрокурора, пояснюють журналісти. Фото: bihus.info

Заступника генпрокурора, керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького вже другий рік охороняє Управління державної охорони.

Відповідне розпорядження підписав президент Петро Порошенко у листопаді 2016 року. За законом, президент не має права надавати охорону УДО заступнику генпрокурора, пишуть журналісти Bihus.info

Холодницький повідомив, що звернувся до генпрокурора та Адміністрації президента з проханням про держохорону через спробу підпалу дверей його квартири 2016-го, про що раніше ніде не повідомлялося.

Чи розслідується цей підпал, керівнику САП невідомо.

"Мене не викликали ні разу, - сказав Холодницький. - Просто було питання. Щоб це питання глобально вирішити, щоби кожен раз не панікувати і не робити кроки, я звернувся з відповідним листом і в Адміністрацію президента, і до генерального прокурора".

Його колега - директор Антикорупційного бюро Артем Ситник - повідомив, що знав про звернення в АП за охороною, однак про підпал квартири не чув.

Посада, на яку за власним бажанням обирався Холодницький, не передбачає автоматичне забезпечення охороною коштом держбюджету. Але в разі реальної загрози життю антикорупційного прокурора охороняти його мала поліція.

Президент же не наділений правом надавати УДО заступнику генпрокурора, пояснюють юристи.

Закон, який регулює діяльність УДО, визначає обмежене коло посадовців, яким президент може надавати охорону від підконтрольного йому органу.

Глава держави може забезпечити охороною УДО народного депутата, члена Кабінету міністрів, суддів Конституційного та Верховного суду, керівників центральних органів виконавчої влади, голову Нацбанку, якщо їм загрожує небезпека.

На випадок загроз життю заступника генпрокурора існує інший закон - "Про державний захист працівників суду та правоохоронних органів". Відповідно до нього, рішення про захист Холодницького в разі реальних загроз мав приймати керівник прокуратури, а забезпечувати безпеку - поліція.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комісія не дозволила НАБУ оскаржити рішення щодо Холодницького

Керівника САП Назара Холодницького місяць підслуховували. Жучки встановили в акваріумі в його робочому кабінеті. За матеріалами записів Холодницького звинуватили у розголошенні оперативної інформації, втручанні у слідство і тиску на суд. Генпрокурор Юлій Луценко та директор НАБУ Артем Ситник просили кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів звільнити Холодницького.

КДКП вирішила не звільняти керівника САП, але визнала обґрунтованими скарги щодо дисциплінарних порушень.

Керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін наголошував: якщо КДКП зафіксувала правдивість всіх звинувачень, то за законом зобов'язана рекомендувати звільнити Холодницького.

Зараз ви читаєте новину «Плювали на закон: Порошенко дав Холодницькому державну охорону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути