вівторок, 23 січня 2018 08:12

Півмільйона людей прийшли на інавгурацію Ющенка

13 років тому, 23 січня 2005-го, на Майдані Незалежності в Києві за присутності 500 тисяч українців і 59 офіційних зарубіжних делегацій пройшла інавгурація третього президента України Віктора Ющенка.

Опівдні того дня Ющенко прибув у парламент. Голова ЦВК зачитав постанову про результати виборів президента. Ющенку віддали свій голос понад 50% українців, Януковичу – 44%.

Автор: pravda.com.ua
  Віктор Ющенко цілує Конституцію після присяги у Верховній Раді 23 січня 2005 року
Віктор Ющенко цілує Конституцію після присяги у Верховній Раді 23 січня 2005 року

Ющенко склав присягу на Конституції та Пересопницькому Євангелії. За церемонією спостерігали обидва попередні глави держави – Леонід Кучма і Леонід Кравчук. Склавши присягу, Ющенко поцілував церемоніальні книги і булаву.

Коли голова ЦВК оголосив Ющенка президентом, на Майдані Незалежності почали в такт із депутатами скандувати "Ющенко!".

Із Верховної Ради новоспечений президент вирушив до Маріїнського палацу - і як головнокомандувач прийняв військо.

Після цього прибув на Майдан Незалежності. Там зібралися 500 тисяч українців, дружина з усіма дітьми та найближчі соратники, серед яких – Юлія Тимошенко і його кум та вже п'ятий президент Петро Порошенко.

На Майдані Ющенко виголосив промову. Звернувся до героїв, які полягли за свободу України - у колишні часи. Свій виступ закінчив гаслом: "Слава Україні!", але відповіді на ці слова - "Героям слава!" - Майдан тоді ще не знав.

Автор: УНІАН
  Віктор Ющенко випускає голубів на Майдані Незалежності в Києві 23 січня 2005 року
Віктор Ющенко випускає голубів на Майдані Незалежності в Києві 23 січня 2005 року

Після закінчення Тарас Петриненко виконав пісню "Україно". Ющенко знову вирушив до Маріїнського палацу на зустріч з представниками іноземних делегацій.

Ввечері у національному палаці "Україна" пройшов святковий концерт із нагоди інавгурації президента. О 21:00 в центрі Києва розпочався великий святковий феєрверк. На сцені біля Майдану Незалежності пройшов концерт.

Інавгурація третього президента країні обійшлася у $800 тис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У президенти будуть іти нові люди, але виграти їм буде складно

Віктор Ющенко переміг у третьому турі президентських виборів 26 грудня 2004 року. Внаслідок проведення першого туру 31 жовтня пройшло два кандидати: Ющенко та Віктор Янукович. Другий тур виборів був запланований на 21 листопада. За його результатами Янукович набрав 49,42% голосів, проти 46,69% Ющенко. Проте кількість підрахованих екзит-полами голосів відрізнялася від офіційної статистики. Центральну виборчу комісію звинуватили у фальсифікації.

Українці вийшли на протест. На Майдані Незалежності з'явилося наметове містечко. Ці події увійшли в історію під назвою Помаранчева революція. Головною вимогою протестувальників було переголосування.

Ющенко оскаржив рішення другого туру президентських виборів. У підсумку Верховний суд визнав факт масової фальсифікації підсумків голосування.

Зараз ви читаєте новину «Півмільйона людей прийшли на інавгурацію Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути