Ексклюзиви
вівторок, 15 січня 2013 10:49

Після перевірки міністерством, законопроект освітян став дуже схожий на "регіонівський"

Після перевірки міністерством,  законопроект освітян став дуже схожий на "регіонівський"
Фото: timer.od.ua

Освітяни підозрюють підміну законопроекту. Проект закону "Про вищу освіту"  мав бути поданий на розгляд Верховної Ради після погодження з профільним міністерством, пише Комерсант-Україна в публікаціїї "Одно сплошное учение".

Зокрема, 3 грудня 2012 Кабмін затвердив законопроект, підготовлений робочою групою під керівництвом ректора Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут" Михайла Згуровського. Документ, який більше року обговорювали з ректорами, студентами та представниками влади, був переданий на узгодження в міністерства. У ньому частину функцій Міносвіти пропонувалося передати колегіальному органу - Національному агентству з питань якості освіти. Також розширювалася автономія вузів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому вигідне скасування ЗНО?

Законопроект опозиції також передбачає передати деякі функції Міносвіти незалежним органам. Наприклад, для оцінки роботи вузів автори пропонують створити агентство зовнішнього забезпечення якості вищої освіти, для ліцензування та акредитації вузів - Національну комісію регулювання освіти і науки, для оцінки професійного навчання - кваліфікаційні центри при професійних асоціаціях. "Головне завдання - децентралізувати управління у сфері освіти. Зараз міністерство фактично саме себе контролює, тому в його діяльності так багато різних порушень", - пояснила "Комерсант" одна з авторів документа, голова комітету ВР з питань освіти та науки Лілія Гриневич.

Разом з тим 28 грудня законопроект на цю ж тему зареєстрували в Раді народні депутати Сергій Ківалов, Микола Сорока та Григорій Калетник (всі - Партія регіонів). Документ, навпаки, зберігав за Міносвіти діючі адміністративні повноваження в частині ліцензування і акредитації вузів, присвоєння наукових ступенів. Як стало вчора відомо "Комерсант", після узгодження з міністерствами законопроект, розроблений під керівництвом Михайла Згуровського, став схожий на документ "регіоналів". Він зберігає всі існуючі повноваження міністерства і передбачає нові причини для відрахування студентів - за "академічний плагіат" і "порушення правил внутрішнього розпорядку вузу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Міносвіти є підрозділ з обслуговування міністра, та немає з дошкільної освіти" - екс-міністр

Ці зміни стали сюрпризом для учасників робочої групи. "Перед Новим роком Кабінет міністрів затвердив наш законопроект і подав його на погодження в міністерства. І ось несподівано ми дізнаємося, що в понеділок міністр освіти Дмитро Табачник намагався винести на засідання уряду абсолютно інший документ. Це фальсифікація! Якщо Кабмін схвалить і внесе в Раду варіант , запропонований Табачником, ми відкрито заявимо про те, що не маємо до цього відношення", - розповів "Комерсант" один з учасників робочої групи, президент Національного університету" Києво-Могилянська академія" Сергій Квіт.

Зараз ви читаєте новину «Після перевірки міністерством, законопроект освітян став дуже схожий на "регіонівський"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути